Voor de dertiende keer Vughts Duurrecord Biljarten

Vughtenaar Jos Schapendonk gaat de uitdaging aan om eenenveertig uur aaneengesloten te biljarten. Hij doet dat tegen eenenveertig verschillende (al dan niet prominente) tegenstanders. Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 oktober probeert hij het Vughts Duurrecord Biljarten te breken. Hij start vrijdagavond om 23.00 uur. Op zondagmiddag, om 15.00 uur, zit zijn recordpoging erop. Het goede doel is dit jaar Stichting Leergeld Vught.

Jos heeft zelf het goede doel gekozen. “Het gaat me aan het hart als ik hoor of zie dat kinderen uit gezinnen die het wat minder hebben niet mee kunnen doen aan bepaalde activiteiten binnen en buiten school. Stichting Leergeld Vught probeert hierin te ondersteunen. Op mijn beurt hoop ik een bijdrage te kunnen leveren via het Vughtse Duurrecord Biljarten.” Stichting Leergeld is een vrijwilligersorganisatie die zich richt op (schoolgaande) kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, uit gezinnen met een laag besteedbaar inkomen. Doel is om deze kinderen te laten meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten door materiële en financiële ondersteuning te bieden.

Dertiende keer
Het is al de dertiende keer dat biljartvereniging Rio Bar dit evenement organiseert. Jos Schapendonk is al enige tijd lid van de biljartvereniging. “Het is niet zo dat ik elke vrije minuut aan het biljarten ben. Ik probeer ten minste één keer per week te spelen. Vorig jaar wilde ik al een poging wagen om het duurrecord te verbeteren. Dit jaar ben ik de gelukkige en mag ik proberen het record af te pakken van Mario Gevers. Ik heb er veel zin in.” Jos is niet bang dat hij het niet volhoudt. “Als zelfstandig ondernemer ben ik het gewend om lange dagen te maken. Uiteraard bereid ik me goed voor. En er is tijdens de openingsuren genoeg entertainment in de Rio Bar. Dat houdt me wel wakker!”

Adrenaline
Volgens eigenaresse Sharon Verhoeven is het nog goed mogelijk om zo lang achter elkaar te biljarten. “Je moet natuurlijk wel een goede basisconditie hebben. Het is moeilijk om ervoor te trainen.” Uit eigen ervaring weet ze dat een gezonde dosis adrenaline onontbeerlijk is. “En passie voor het spelletje natuurlijk!” Het is al met al een behoorlijke inspanning, het breken van zo’n duurrecord. Je bent ruim twee dagen aan een stuk wakker. Daarnaast is het voortdurend zitten, staan, lopen, zitten, staan … “Vergeet de concentratie niet”, vult Sharon aan. Dat vergt ook nogal wat. Tijdens het evenement krijgt de uitdager om de twee uur speciale voeding, in kleine porties. Judith van Rossum zorgt ervoor dat Jos op tijd te eten krijgt. Ze houdt haar biljarter dan ook streng in de gaten.

Biljartvereniging Rio Bar
Het gaat goed met biljartvereniging Rio Bar. De vereniging is in de afgelopen jaren gegroeid in ledental, terwijl de landelijke trend het tegenovergestelde laat zien. “We hebben zestien competitieteams”, zegt voorzitter Joost de Man. “Ons bestand is aan de jonge kant. Jongeren nemen vaak nieuwe leden mee. Als vereniging zijn we zelf ook actief. We investeren jaarlijks in de nodige materialen. Eenmaal per jaar gaan we met de hele vereniging een mooie dag op stap. Er is natuurlijk nog steeds ruimte voor nieuwe aanwas. Met het duurrecord gaan we door tot we geen uitdager meer hebben, of tot het medisch niet meer verantwoord is. Maar zover is het gelukkig nog lang niet.”

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …