Voltooiing Maurickplein zegen voor Vught-Centrum

De afronding van de werkzaamheden op en rond het Maurickplein is een zegen voor het Vughtse centrum. Na vele weken kunnen bezoekers en passanten het Marktveld weer als vanouds bezoeken en fietsers en auto’s die via de Taalstraat van ’s-Hertogenbosch richting Boxtel rijden, kunnen ongestoord hun weg vervolgen of daar een gewenste afslag nemen.

Door Ton Wagenaars

Een zucht van verlichting bij menig inwoner van Vught nu de werkzaamheden aan de Boxtelseweg en het Maurickplein hun voltooiing naderen. Ruim een half jaar was het verkeer op de kruisingen bij de Dr. Hillenlaan, de Leeuwensteinlaan, Peperstraat, Marktveld en Grote Gent, maar ook al eerder bij de Glorieuxlaan, onderhevig aan stremmingen en omleidingen. De vrijwel volledige ontoegankelijkheid van het Maurickplein gedurende de laatste zeven weken vormde de laatste episode van een intensieve opwaardering van de wegen die langs Park Reeburg en raadhuis Leeuwenstein lopen. Grote gevolgen voor de toeristen, bezoekers en argeloze passanten die Vught-Centrum wilden aandoen, waaronder het Marktveld. Voor de ondernemers rond het plein was het de afsluiting van een vervelende periode, waarbij bereikbaarheid steeds een hachelijke vraag opriep. Daar komt deze week dus een einde aan met vooral weer een vertrouwde situatie voor de ondernemers aan het Marktveld zoals het Oriëntaals Restaurant Tzong Don, Elektronica vakzaak EP:Van Bavel, Proeverij Klavertje4, Supervlaai Vught, café Oud Zuid en café Maurickzicht. Voor deze ondernemers, rechtstreeks of indirect gekoppeld aan het Maurickplein, wordt de situatie weer als vanouds en vertrouwd. “Voor ons niet echt vertrouwd, maar vernieuwend, want we kennen die situatie nog niet omdat we pas enkele maanden hier geopend zijn”, zegt Denise Brinkhof-Paashuis van Klavertje4. “Het wordt ongetwijfeld een verrassing en het zal zeker meer bezoekers opleveren bijvoorbeeld in de ochtenden voor de lunch of voor een gewoon drankje.

Ook fijn dat er een eind komt aan de geluidsoverlast. Die was er, ook al was het niet direct voor de deur. Je zag dat bezoekers er rekening mee hielden als zij plaatsnamen op het terras. In ieder geval blij dat de klus geklaard is.” Voor Johnny van Lith van Supervlaai is er de realiteitszin: “Onderhoud dient gedaan te worden en is noodzakelijk, dus onvermijdelijk. Voor mij zal er direct niet veel veranderen, al is het goed dat klanten vanaf deze week ’s morgens weer even de auto kunnen parkeren voor het afhalen van een bestelling. Blij dat de werkzaamheden juist voltooid zijn vóór het hoogseizoen met komende dagen zo’n warm weer. Zo is de start van het zomerseizoen voor dit deel van Vught heel positief. En als ik naar het Maurickplein kijk, blij dat de beuk is blijven staan. Goed dat een initiatief zo beloond is en ik vind het een prachtig gezicht.”

In gesprekken met de ondernemers en de vaste bezoekers wordt al snel duidelijk dat menigeen het doorgaande verkeer nauwgezet volgt. Zo ook Bas van Noort van café Oud Zuid: “Je merkte toch dat er minder fietsers passeerden en dat er minder auto’s voorbijkwamen. Dat laatste was niet ongunstig, zeker niet voor de bediening op het terras, maar ook voor ons geldt dat we blij zijn dat de oude vertrouwde situatie is hersteld. De bedrijvigheid geeft een vertrouwde sfeer en dat is alleen maar gunstig.”

Op tijd
De gemeente kan ook tevreden zijn. Bij aanvang van de klus, het vernieuwen van het riool op deze locaties omdat die oud en van slechte kwaliteit was, werd ingezet op een voltooiing medio 2019. Daar kwam de aanpassing bij door het moeten behouden van de bruine beuk. Afsluiting voor de bouwvakvakantie en voor de start van het zomerseizoen kan derhalve als positief gezien worden. Voor historici werd in deze periode weer eens beklemtoond dat de aloude Boxtelseweg en het Maurickplein nog steeds strategisch gelegen en belangrijke delen van Vught-Centrum zijn.

Kijk ook bij

Inspiratiefestival Het Verhaal van Franciscus

Ingezonden mededeling Op zondag 22 oktober houden de Franciscaanse Beweging en Stadsklooster San Damiano een …