Vluchteling zijn …

Emine Öncü woont met haar gezin ongeveer vijf jaar in Vught. Ze verblijft sinds 2018 in Nederland, komt uit Turkije, maar heeft nu de Nederlandse nationaliteit. Ze schrijft voor kinderen en volwassenen en heeft twee eigen boeken gepubliceerd in het Turks. Ze schrijft nu ook artikelen in het Nederlands; één daarvan stuurde ze naar Het Klaverblad omdat ze gelooft dat de boodschap die het geeft nuttig zal zijn.

Door Emine Öncü

Het is een onderwerp dat over de hele wereld wordt besproken. Er worden veel aspecten benoemd. Zoals politieke, economische en sociale problemen. Ik wil nu niet hierover praten. Ik wil een ander raam openen dat iedereen kent, maar waar niet veel over wordt gesproken.

Vluchteling zijn …
Dit betekent het niet kunnen ademen in eigen land, volgens mij. Je voelt dat je er niet kunt leven. Aan behoeften en verwachtingen wordt niet voldaan.

Vluchteling zijn …
Is onhoorbaar zijn als je spreekt. Als je huilt, word je genegeerd. Het is niet kunnen dromen in je eigen land.

Vluchteling zijn …
Is soms gewoon niet in staat zijn om je maag te vullen. Soms betekent het dat je midden in een vuurgevecht zit. Soms gaat het over het slachtoffer zijn van een politieke oorlog waar nog nooit iemand van heeft gehoord.

Vluchteling zijn …
Is een moeilijke beslissing. Het is een onbekend pad betreden. Soms is die weg erg gevaarlijk. Je leven kan eindigen. Het blijft een moeilijke beslissing om te nemen.

Vluchteling zijn …
Is je hoop najagen. Het is willen dromen. Het is willen leven. Het is een kleine wereld voor jezelf willen bouwen, zonder angst, zonder zorgen voor de toekomst.

Vluchteling zijn …
Soms komt het gewoon niet uit waar je heen wilt. De wereld waarvan je droomt, wordt niet bereikt. Sommigen verdrinken sommigen verdwalen op de route, sommigen worden vermoord. Deze vluchtelingen worden cijfers in het nieuws zonder dat zelfs maar hun namen worden genoemd.

Vluchteling zijn …
Betekent soms dat je je emoties niet volledig kunt uiten. Het betekent dat je wordt blootgesteld aan de kilheid in de blik van een ambtenaar die zegt: “Dit is toch jouw keuze.”

Vluchteling zijn …
Gaat er altijd om dat je een vreemdeling bent in het land waar je naartoe gaat. Het betekent dat je als buitenlander eraan herinnerd wordt, zelfs als je kinderen er geboren zijn. Zelfs als je hart klopt voor dat land, zul je altijd als buitenlander worden gezien.

Vluchteling zijn …
Is een doelwit zijn voor vooroordelen. Soms word je gezien als immoreel, soms als onwetend, ongemanierd, ongeschoold en soms zelfs als crimineel. We kunnen hier nog veel meer aan toevoegen door alle vluchtelingen naar hun ervaringen te vragen.

Een andere kijk
Ik wil graag een ander raam openen, een andere kijk! Wat kunnen vluchtelingen doen, wat kunnen de mensen van het land waar de vluchtelingen wonen doen?
Vluchtelingen moeten harder hun best doen voor het leven dat ze nu opbouwen. Ze zouden het land dat hen heeft geaccepteerd dankbaar moeten zijn. Ze zouden bijvoorbeeld meer hun best moeten doen om de taal en cultuur te leren kennen van het land waar ze nu wonen. “Wat moet ik doen om in te burgeren?” Je moet deze vraag altijd aan jezelf stellen. Bij het opbouwen van een toekomst moet het doel zijn om binnen de maatschappij een bijdrage te leveren, onderdeel te worden van het dagelijks leven.
Je mag voor niemand tot last zijn, moet een eerlijk persoon zijn, die de wetten respecteert. Je moet je houden aan de regels van het land waar je woont. Ook bijdragen aan de toekomst van het land. Men kan zijn boeken lezen en zijn gedachten respecteren. Je blijft altijd openstaan om jezelf te verbeteren. En altijd positief zijn, positief blijven.
Hoe moeten de mensen in het ontvangende land, waar de vluchtelingen binnen komen, reageren? Die mensen moeten afstand nemen van hun vooroordelen. Er zijn goede mensen en slechte mensen in elk land. Een land kan niet alleen maar goed zijn, en ook niet alleen slecht. Daarom moeten ze objectief kunnen kijken naar de mensen die na een moeilijke beslissing naar ons land zijn gekomen. Iedereen moet individueel beoordeeld worden. Als een persoon die uit land A komt en asiel aanvraagt iets onaangenaams heeft gedaan, mag men niet het hele land A veroordelen.
Een open kijk kan het integratieproces van de mensen met een migratieachtergrond bevorderen en helpen bij de integratie. In feite is dit een heel moeilijk proces voor de mensen in de landen die vluchtelingen ontvangen. Waarom? Omdat de vluchtelingen uit veel verschillende landen en culturen komen. Hoewel vluchtelingen in één enkele cultuur moeten worden geïntegreerd, moeten inwoners samenleven met mensen uit veel verschillende culturen. Natuurlijk kunnen ze niet alle culturen leren kennen of volledig leren begrijpen. Maar ze kunnen respectvol en accepterend zijn. Dit lijkt me de enige oplossing. Asielzoekers kunnen kleur toevoegen aan gesprekken door verschillende culturen te ervaren. Ze kunnen luisteren naar verhalen over eten, kleding, dansen, liedjes en vele andere zaken zonder naar het buitenland te gaan. Dan ontstaan vriendschappen en wie weet kunnen ze samen op vakantie gaan naar zijn/haar land van herkomst. Klinkt dat niet leuk?

Het leven is kort
Het leven is kort. Het is niet nodig om ruzie te maken. Het is niet nodig om haat te voelen. De wereld is eigenlijk niet zo groot als het lijkt. We zijn allemaal mensen en er is een wereld geschapen waarin we samen kunnen leven. Laten we onze wereld, die om verschillende redenen in puin ligt, niet compliceren met problemen die we kunnen oplossen, toch? We moeten leren dit leven samen te leven.
We kunnen ons een wereld voorstellen waarin elk land welvarend is, oorlogen voorbij zijn, machtsstrijd en het zoeken naar rijkdom voorbij zijn en chaosplannen tussen landen niet langer werken. Dit is een mooie droom! Maar tot die tijd kunnen we zelf kleine stapjes zetten!

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …