Scholieren van De Schalm bij de herdenking in juni 2020 (Foto: Jan van de Ven)

Vlinderactie bij herdenking kindertransporten Kamp Vught

Elk jaar op de eerste zondag van juni worden in Nationaal Monument Kamp Vught de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943 herdacht, in samenwerking met Stichting Sobibor. Bijna 1300 kinderen werden vanuit Kamp Vught gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibór in bezet Polen, waar ze kort na aankomst werden vergast.

Nationaal Monument Kamp Vught roept kinderen op om de Joodse kinderen te herdenken die vanuit Kamp Vught mee moesten met deze kindertransporten. Herdenk mee in de klas of vanuit huis door een ‘wensvlinder’ in te kleuren.

Uitzending Omroep Brabant
Op zondag 6 juni zendt Omroep Brabant een herdenkingsprogramma uit, dat tevens te zien is via het YouTube-kanaal van NM Kamp Vught. Hierin zijn onder anderen Selma en Esther Huffener te gast. Hun oma, Lotty Huffener, moest in 1943 in Kamp Vught afscheid nemen van haar 15-jarige zusje Carla en haar ouders, die met de kindertransporten meegingen en vermoord werden in Sobibór. Selma en Esther vertellen over het leven van hun oma en hoe zij zich altijd heeft ingezet voor de nagedachtenis aan de vermoorde kinderen. In 1999 onthulde Lotty, samen met Esther en Selma, in voormalig Kamp Vught het kindermonument. Op het monument zijn de namen te lezen van de vermoorde kinderen, waaronder die van Lotty’s zusje Carla.

Beeld van vlinders in en om het kindermonument na herdenking in 2020 (Foto: Jan van de Ven)

Kleurige vlinders
Ook in 2020 vond vanwege de coronacrisis geen publieke herdenking plaats. Wel bevestigden de leerlingen van de Vughtse basisschool De Schalm tientallen wensvlinders in het prikkeldraad om de weggevoerde kinderen te herdenken. Deze vlinders vormden een kleurig en indrukwekkend beeld. Ook dit jaar staan de leerlingen van De Schalm stil bij de kindertransporten via wensvlinders en het voorlezen van namen. Herdenk mee en download de vlinder van nmkampvught.nl/vlinderactie. Print de vlinder en kleur deze in, bij voorkeur met watervaste stift en op dikker papier. Schrijf je naam en de naam van je school op de achterkant en stuur de vlinder voor 1 juni naar NM Kamp Vught, Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught. In de uitzending van 6 juni zie je de vlinders terug op het kindermonument en in het prikkeldraad van de kampgracht.

Kijk ook bij

Benefietconcert met Og3ne en Emmelie

Op vrijdag 23 december om 20.00 uur is de Ruwenberg het kerstdecor voor het benefietconcert …