Home / Algemeen / Vlechtheggen in het beekdal van de Essche stroom
Patisserie De Rouw

Vlechtheggen in het beekdal van de Essche stroom

Wie komt er helpen?

Woensdag 13 maart is de Nationale Boomplantdag. Even later op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart zijn weer de landelijke NL Doet-dagen. Al deze dagen grijpt Landgoed Bleijendijk aan om met man en macht struiken aan te planten in het beekdal van de Essche stroom, om over 4-5 jaar daar een Internationaal Vlechtheggen Kampioenschap te kunnen organiseren.

Nee, dat is natuurlijk niet de enige reden! Het afwisselende natuurgebied, dat sinds 2017 grondgebied is van Landgoed Bleijendijk, is een prachtig gebied om met je hond te wandelen. Er groeit echter ook heerlijk gras, waar schapen dol op zijn. En laten die twee diersoorten nou niet áltijd goed samengaan! Dat bleek wel in 2018 toen meerdere lammeren en schapen opgejaagd door honden de verdrinkingsdood in de Essche stroom vonden. Dat willen we met z’n allen toch niet?

Plan
Er is door Landgoed Bleijendijk een plan bedacht waarbij het mes aan meerdere kanten snijdt. De schapen kunnen veilig en rustig in het beekdal grazen; honden, hun eigenaren en ‘hondloze’ mensen kunnen wandelen in het gebied, zowel langs de meanderende Essche stroom als over de dijk langs het beekdal; in de 24/7 zelfservice boerderijwinkel kunt u het schapenvlees, de wol en huiden t.z.t. kopen; het beekdal wordt op natuurlijke manier beheerd en een enorme biodiversiteit kan zich ontwikkelen in de levende barrière tussen vee en hond.

Ondoordringbaar
Dit alles kan worden bereikt door het aanplanten van maar liefst 2 km vlechtheggen en struweelhagen. Deze lengte is een unicum in Noord-Brabant en misschien wel in heel Nederland! De soorten heggen zijn al in de Romeinse tijd beschreven als ondoordringbaar en ideaal om vee veilig te stellen. Nu dus dé kans om een zeer historisch landschapselement aan te planten, dat de komende eeuwen zal blijven staan. Herma Winnemuller: “Voor het aanplanten van de struiken hebben we héél véél handen nodig. En het is echt niet moeilijk. Kom je ook? Al is het maar een uurtje? Speciaal willen we de mensen welkom heten die het gebied al ontdekt hebben om er met of zonder hond te wandelen. Laten we samen dit prachtige gebied vormgeven!”

Scholen
Op woensdag 13 maart zijn scholen tussen 09.00 en 12.00 uur welkom om te komen helpen. De morgen wordt afgerond met een kop chocolademelk en koekje. Op vrijdag 15 maart van 08.30 tot 13.00 uur wordt er de hele ochtend gewerkt, afgerond met een heerlijke gezonde lunch. Op zaterdag 16 maart van 08.30 tot 13.00 uur opnieuw een ‘plant’ochtend die wordt afgesloten met een gezonde lunch als dank. Aanmelden kan via Karen: vrijwilligers@bleijendijk.nl.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

‘Bevrijdingsetalage’ van Patisserie de Rouw

Weinig winkeliers in het centrum van Vught hebben tot nu toe gehoor gegeven aan de …