Constantijn Molenkamp

Vijftig jaar kunst Vughts Museum

Kunstbijlage als gids bij ‘50 jaar Kunst Vughts Museum’

Afgelopen zondag werd in DePetrus de jubileumtentoonstelling ’50 jaar Kunst Vughts Museum’ geopend. Bij Het Klaverblad van deze week treft u een kunstbijlage aan, die geheel gewijd is aan deze tentoonstelling. Er zijn ruim 25 werken te zien van kunstenaars die de afgelopen 50 jaar geëxposeerd hebben in het Vughts Museum. In de bijlage vindt u informatie over de kunstwerken én over de makers daarvan. De bijlage is de catalogus/gids die u kunt meenemen tijdens uw bezoek aan de tentoonstelling. Bij de kunstwerken in DePetrus treft u namelijk alleen de naam van de kunstenaar aan. De expositie is nog te zien tot en met 29 oktober tijdens de openingstijden van DePetrus, Heuvel 2 in Vught. De toegang is gratis.

In aanwezigheid van belangrijke Vughtse kunstenaars en een grote schare belangstellenden opende wethouder Toine van de Ven afgelopen zondag deze speciale tentoonstelling in DePetrus. De tentoonstelling duurt tot 29 oktober.

Door Maarten Kroese

Op het voormalige priesterkoor zijn 25 werken te bewonderen van reeds overleden grootheden als Henri Knip, Arnoud Paashuis, Wim van Hooff en Charles Grips, maar vooral van springlevende kunstenaars zoals Renée van Leusden, Flip Rutten, Jan-Hein Arens, Ineke van Koningsbruggen en Constantijn Molenkamp. De tentoongestelde werken zijn tevens te bestuderen in de gratis kunstbijlage van Het Klaverblad van deze week, voorzien van een korte toelichting per kunstwerk. Deze speciale uitgave wordt aangeboden door de bekende JK Art Foundation van Jos Koster (75). Vanaf zaterdag 9 september worden tussen de kunstwerken op zes achtereenvolgende zaterdagen van 15.00 tot 16.00 uur gesprekken gevoerd met bekende kunstenaars, als eerste met Flip Rutten.

Mooi meegenomen
De welkomstwoorden van museumvoorzitter Saskia Heijboer werden ingeleid door twee tamboers van het Gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan in de ruime akoestiek van DePetrus. Wethouder Toine van de Ven benadrukte het belang van het Vughts Museum, “Iedere plaats van betekenis moet een museum hebben”, met name ook voor de jeugd die zo kennis kan maken met de historie, kunst en de vele activiteiten in Vught. Een cheque van de gemeente onderstreept zijn woorden, grappend dat het budget onlangs gelukkig met maar liefst 150 euro is verhoogd. Toch mooi meegenomen.

Museumarchief
Oud-museumvoorzitter Henk Smeets is de lopende encyclopedie qua kennis over de historie van Vught en speciaal het Vughts Museum. In een helder overzicht schetste hij de ontwikkeling van Verzamelkamer via Oudheidkamer en Vughts Historisch Museum naar Vughts Museum op de verschillende locaties met DePetrus als hoogtepunt. Eindelijk ruimte, al is hier helaas te weinig plek voor het grote museumarchief. Wie heeft een oplossing? Smeets benadrukte tevens het belang van samenwerking met de vele partners van het museum.

Dank
De onlangs overleden Ben Tritschler was begonnen met een miniatuur-DePetrus in Lego. Zijn echtgenote en bestuurssecretaris Joyce Tritschler-van Os heeft het project voltooid. De 50 beeldjes zijn te koop voor 20 euro. In zijn innemende informele stijl dankt de voorzitter Werkgroep Kunst Stijn Molenkamp, geflankeerd door zijn eigen ‘landmark’-schilderij iedereen die deze tentoonstelling mogelijk maakte. Een speciaal woord richtte hij tot sponsor Jos Koster en de wethouder die hij tevens de eerste exemplaren van de kunstbijlage overhandigde. Een gezellige borrel sloot de bijeenkomst af.

Kijk ook bij

Radioastronomiedag bij Sterrenwacht Halley op 3 maart

Op zondag 3 maart houdt Sterrenwacht Halley in Vinkel een Radioastronomiedag. Het programma begint om …