Moeder Gods met Kind uit de kerk Santa Maria della Croce Casaranello, ca. 1300

Vijfdaagse cursus ‘Byzantijnse kunstenaars buiten de grenzen’

Het neusje van de zalm, deze vijfdaagse cursus over Byzantijnse kunst, die op vijf opeenvolgende vrijdagmiddagen zal worden verzorgd door kunsthistorica Désirée Krikhaar, gespecialiseerd in iconen en Byzantijnse kunst, op 4, 11, 18 en 25 maart en 1 april, steeds van 14.00-16.15 uur. De Cultuurtoren Honsoirde is er trots op deze cursus aan te kunnen bieden in de toren op het terrein van de abdij Mariënkroon, Abdijlaan 6a in Nieuwkuijk.

De uitingen van Byzantijnse kunst zijn niet tot binnen de grenzen van het Byzantijnse Rijk beperkt. In omringende gebieden zijn invloeden van Byzantium te vinden. Soms doordat de kunstenaars uitweken naar rustiger oorden, soms door economische en/of religieuze contacten, soms ook om een politiek evenwicht te creëren. De Byzantijnse kunstenaars werkten dikwijls samen met lokale kunstenaars, waardoor vermenging van verschillende stijlen ontstond.

Volg de monniken
In de lezingencyclus komen de kunstenaars aan bod die naar de Balkan, Kreta en andere Griekse eilanden, Italië, Sicilië en zelfs Spanje uitweken en daar een stempel op de iconografie drukten. Samen met de cursusleider volgen cursisten de monniken, die in de tijd van het iconoclasme neerstreken in de hak van Italië. Zij zien de mozaïeken van Normandische vorsten op Sicilië, die in alles de Byzantijnse grandeur ‘na-apen’ en met een westerse saus overgieten. In Noord-Italië zijn iconen en vroege schilderijen nauwelijks van elkaar te onderscheiden. In de Griekse regionen zijn iconen soms zelfs bijna schilderijen geworden. En ten slotte komt die ene iconenschilder voorbij, die wereldberoemd is geworden als El Greco.

Karakteristieken en achtergronden
Kunsthistorica en cursusleider Désirée Krikhaar licht in vijf bijeenkomsten de karakteristieken en achtergronden toe van Byzantijnse kunst in de grensgebieden van het rijk.

Op de website van Honsoirde vindt u meer informatie.

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …