Vijf voetbaldocu’s die je gezien moet hebben

Ingezonden mededeling

We zitten deze periode van corona natuurlijk meer thuis dan ons lief is. Maar hoe kunnen we deze tijd nou goed besteden? Voor veel mensen is Videoland of Netflix ineens hun beste vriend. Daarom beschrijven wij vijf voetbaldocumentaires die gezien moet hebben. Van ‘Sunderland till I Die, waarin de supporters van de club centraal staan, tot first team Juventus, die alles beschrijft over de Italiaanse topclub.

We nemen je mee in de vijf series over voetbal die je gezien moet hebben. We vertellen waarom deze series de moeite van het kijken waard zijn en geven informatie vooraf die handig is om te weten. Zo kom je de tijd wel door, zolang je vast zit aan de nodige corona maatregelen.

First Team: Juventus
We beginnen met een serie over de Italiaanse recordkampioen Juventus. Deze serie gaat over het Italiaanse topteam, dat ieder jaar opnieuw strijdt voor de titel in de Champions League en de Serie A. De topclub kwam op, en zakte ver weg door schandalen. Het krabbelde weer terug naar de top, met de Champions League winnen als ultieme doel. Het team, waar Matthijs de Ligt en Ronaldo nog niet speelden, wordt gevolgd door de camera’s van Netflix in de jacht naar die befaamde Champions League.

Je krijgt daardoor een uniek kijkje in de wereld van de Italiaanse grootmacht. In twee seizoenen, van ieder drie afleveringen, zie je hoe de club de strijd aangaat om eindelijk die grote droom weer eens waar te maken, het winnen van de Champions League.

Want hoewel Juventus al jarenlang alleenheerser is in de Italiaanse Serie A, écht tevreden zijn ze in Turijn niet. De cup van die grootte moet en zal naar Noord-Italië komen. Daarom investeerde de club, overigens na deze serie, ook zoveel in Ronaldo en De Ligt. Grote sterren en talenten, dat moet de ideale mix zijn.

Sunderland till I die
De tweede serie die we beschrijven brengt ons naar Engeland, Sunderland om precies te zijn. Net als bij de serie over Juventus wordt de club een heel seizoen gevolgd. Dit keer is het geen absolute topclub, maar een club die net gedegradeerd is uit de Premier League en kosten wat het kost terug wil keren op het hoogste niveau.
Alles komt voorbij, van financiële problemen, door het mislopen van tientallen miljoenen aan tv-gelden, tot boze fans voor het stadion. Je krijgt een mooi kijkje in de wereld van het machtige Engelse voetbal.

De serie bevat twee seizoenen van acht afleveringen. Genoeg om de nodige uurtjes op de bank te kunnen vertoeven.

Barca Dreams
Meer dan een club, dat is wat de Catalaanse grootmacht als lijfspreuk heeft. FC Barcelona is één van de grootste clubs van de wereld, met een grootse uitstraling en een mooie historie. Ook verschillende Nederlanders maken deel uit van de grote geschiedenis van de club, en die worden ook zeker niet onbesproken gelaten.

De documentaire, die ruim twee uur kijkplezier biedt, geeft je een kijkje in het roemrijke verleden van de club. De tijd van Franco, de wederopstanding met Johan Cruijff en het dream team van diezelfde Cruijff twintig jaar later, als trainer.

Natuurlijk worden ook de meest recente successen beschreven. Met Lionel Messi als grote ster, boekte de club wereldwijd aanzien met het bekende Tika-taka voetbal.

Maradona in Mexico
Diego Armando Maradona, wie kent hem niet. Volgens sommige mensen de beste voetballer aller tijden, en zeker een van de meest spraakmakende. Hij werd wereldkampioen met Argentinië en maakte eigenhandig het kleine clubje Napoli kampioen van Italië. Het leverde hem een heldenstatus op in Napels. De roem steeg Maradona vervolgens naar de kop, want het ging mis met veel drank en drugs. Niet lang geleden belandde hij opnieuw in het ziekenhuis met een verzwakte gezondheid. In het seizoen dat Netflix laat zien, wordt Maradona gevolgd bij zijn avontuur als trainer in Mexico. Als dat maar goed gaat…

The English Game
De laatste serie is een seizoen lang genieten van het Engelse voetbal in de beginjaren. Twee voetballers uit de negentiende eeuw, uit andere klassen in het verscheurde land, zoeken hun weg naar de top en willen het Engels voetbal veranderen.

Gaat het ze lukken? Dit is geen documentaire, maar een serie. Maar ach, daar doen we niet moeilijk over toch?

Kijk ook bij

Nieuwe website over 2e feministische golf in Brabant

Velen zullen zich de ludieke en mediagenieke actie ‘Baas in eigen buik’ nog herinneren waarmee …