Met een stevige zwaai van de Vughtse vlag gaf wethouder Toine van de Ven het startsignaal.

Vijf elektrische deelauto’s in Vught

Met een stevige zwaai van de Vughtse vlag gaf wethouder Toine van de Ven afgelopen zaterdag het startsignaal aan de chauffeurs van de vijf VW’s eGolf. De wagens staan voortaan op vaste plekken in Vught ter beschikking aan iedereen die ze wil huren.

Door Maarten Kroese

Het project Samen Slim Rijden Vught is opgestart door VET Vught en Van den Udenhout, dat de auto’s levert, en wordt ondersteund door autodeelplatform OnzeAuto en gemeente Vught, dat het project faciliteert met oplaadpalen en vaste parkeerplaatsen. Zelf meedoen? Kijk op vught.samenslimrijden.nu.

Echt geweldig
Iedereen mag op deze ochtend een gratis proefrit maken. Die kans laat ik me niet ontzeggen. Wat een genot. De sleutel naast je leggen, voet op de rem, de startknop indrukken, wat lampjes en onhoorbaar gezoem. De verrassing komt pas als je de versnelling in de D-stand zet, voorzichtig ‘gas’ geeft en een beetje doorduwt. Dan ontwaakt het geluidloze beest. Wat een enorme power heeft deze elegante donkerblauwe e-Golf. Elektrisch rijden is echt geweldig!

Vijf locaties
De auto’s zijn te vinden op vijf locaties: in Vught-Noord nabij het Oranjepad 16 en de Kampdijklaan 24, in Vught-Zuid nabij Druivenkas 12, in het centrum nabij de Van der Schuerenlaan 7 en de Van Heurnlaan 2. De prijs van al dat moois bepaalt u zelf via uw abonnement. Voor het ‘Plus abonnement’ betaalt u 50 euro per maand, maar slechts 2,50 euro per uur plus 18 cent per gereden kilometer. Bij het ‘Basis- en Voordeelabonnement’ ligt de maandprijs op respectievelijk 10 en 25 euro, de uurprijs op 4,50 of 3,50 euro. Alles inclusief verzekering en energiekosten. Met de speciale smartphoneapp van ‘OnzeAuto’ kunt u zowel reserveren als de auto openen en sluiten. Het deelsysteem registreert automatisch afstand en tijd. De actieradius bedraagt maximaal 200 kilometer. Voor eventueel bijladen is een laadpas aanwezig.

Voordelig
Wethouder Toine van de Ven beschikt als ‘klimaatwethouder’ zelf over een elektrische auto en is erg enthousiast over het project. “Zeker als je vaak korte ritjes moet maken, is elektrisch rijden ideaal. Voor jezelf en natuurlijk voor het milieu. Het levert energiebesparing op en je draagt bij aan de reductie van CO2- en fijnstof-uitstoot. Zo’n deelauto is ook nog eens voordelig, zeker voor een gezin. Als huishouden betaal je samen maar één keer het maandbedrag. Dan wordt het vaak zelfs goedkoper dan een eigen auto, zeker met de huidige benzineprijs. Volgens mij gaat de elektrische deelauto het helemaal worden in Vught!”

Kijk ook bij

Harmonie Oude Post bestaat 100 jaar en presenteert: Raise a Glass – Swing when you’re winning

Harmonie Oude Post bestaat in 2023 100 jaar. In dat kader heeft ze niemand minder …