Vier orgelconcerten in de Cathrienkerk te ‘s-Hertogenbosch

Op vier achtereenvolgende zaterdagmiddagen in de maand mei vindt in de Cathrienkerk aan de Kruisbroedershof wederom een serie korte orgelconcerten plaats. De concerten vinden plaats op de zaterdagen 6, 13, 20 en 27 mei. Ze beginnen om 16.00 uur, duren ongeveer een half uur en zijn gratis toegankelijk.

De afgelopen jaren trokken de concerten veel bezoekers. Sommigen waren op zaterdag toch al in de stad en stelden zo’n muzikale afronding van hun bezoek op prijs in de rustige atmosfeer van het prachtige kerkgebouw aan de Kruisbroedershof. Het monumentale Vollebregtorgel met zijn befaamde heldere klank verkeert dankzij een goede verzorging in een uitstekende conditie. Vier Nederlandse toporganisten hebben elk een verrassend en goed doordacht programma samengesteld.

Tijdens het eerste concert op 6 mei opent Gerard Habraken met een Toccata en Fuga van Dietrich Buxtehude die de sfeer ademen en de ‘grandeur’ hebben van een kathedraal. Het repertoire van Habraken omvat werken uit alle stijlperioden. Hij is thans verbonden aan de St. Joriskerk te Eindhoven.

Willem Hörmann is als organist actief in vijf kerken in en om ‘s-Hertogenbosch, waaronder de Sint-Cathrienkerk. Op YouTube staan meer dan 100 opnames waarin hij te horen en te zien is. Een centrale rol tijdens zijn optreden op 13 mei speelt de vreugdevolle melodie van het ‘Freue dich sehr, 0 meine Seele’.

Jan van de Laar is als organist en dirigent verbonden aan de St. Lambertuskerk te Helmond. In deze plaats werd hij in 2009 tevens benoemd tot stadsorganist. Hij verzorgt op 20 mei het derde concert in deze serie. Op het programma staan werken van o.a. William Byrd, Johann Sebastian Bach en Christopher Tambling.

De organist van de kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem, Ton van Eck, sluit op zaterdag 27 mei de concertserie af. Van Eck heeft een bijzondere reputatie, niet alleen als organist, maar ook als componist, orgeladviseur en auteur van talrijke publicaties over alle aspecten van het orgel. Hij speelt een programma met werken uit de periode van de romantiek van J.A van Eijken, Max Reger en AG. Ritter.

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …