‘Grafbezoek', Satindra Kalpoe

Vier ‘Nieuwe Vermeers’ in Museum Slager

Tijdens de grote Johannes Vermeer-expositie daagde het tv-programma ‘De Nieuwe Vermeer’ kunstenaars en andere creatievelingen uit om schilderwerken in zijn geest te maken. Werken die de eerste prijs ontvingen waren te zien in Museum Prinsenhof in Delft en het Mauritshuis in den Haag. En nu zijn tot en met 26 november in Museum Slager de ‘Nieuwe Vermeers’ van vier tweedeprijswinnaars te zien. De vier schilderijen geven een fraai en gevarieerd beeld van de wijze waarop Vermeer ook nu nog mensen inspireert. Ze zijn bovendien met groot vakmanschap gemaakt. Het zijn: ‘Venus, Jupiter en Mercurius’ van Arjan van Gent, ‘Zelfportret’’ van Anouk Bijsterbosch, ‘Muziekles/ Concert’ van Niek Hendrix en ‘Grafbezoek’ van Satindra Kalpoe.

De Haagse kunstenaar Arjan Van Gent boog zich over het mythologische werk ‘Venus, Jupiter en Mercurius’ en koos voor een scène waarin Venus haar klacht over de veel te mooie Psyche uit bij de oppergod Jupiter. Arjan van Gent: “Ik heb het met het hart gemaakt en ben in het gedachtegoed van Vermeer gebleven: ook hij deed het allemaal net even anders dan zijn tijdgenoten. Ook dat geheimzinnige aspect van de Sfinx van Delft wilde ik tot uitdrukking brengen.”

Anouk Bijsterbosch (1987) schildert en tekent van jongs af aan en volgde vanaf 2005 kunstacademies in Groningen, Madrid en Florence. Een ‘zelfportret’ van Vermeer maken was een lastige opdracht, want hoe geef je Johannes Vermeer een gezicht? Er is niet veel over hem bekend en het enige zelfportret dat hij maakte is kwijt. Anouk maakte een bijzonder schilderij met Vermeer en profile.

Vermeers werk ‘Het Concert’ was lange tijd te zien, maar werd op 18 maart 1990 uit een museum in de Amerikaanse stad Boston gestolen. De veelzijdige Niek Hendrix legde de lat hoog: ‘De perfecte vervalsing, daar krijg ik nu de kans voor. Legaal, want iedereen weet dat het een vervalsing is.”

Eén van de werken van Vermeer waarvan niet bekend is waar het zich bevindt, tevens een van zijn grootste werken, is ‘De drie Maria’s aan het graf van Christus’. Satindra Kalpoe, muzikant én kunstschilder, dook vol overgave in de schildertechnieken van de oude meester en de kleuren van Vermeer. “De uitdaging trok me aan. Ik wilde achterhalen wat zijn gevoel was bij een schilderij en dat er dan in leggen.”

Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch. Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Entree € 12,50 inclusief kopje koffie/thee. Kinderen tot 12 jaar gratis; Kknderen van 13-18 jaar € 4; Museumkaart en Icomkaart gratis.

Kijk ook bij

Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught

Op zondag 1 september vindt het unieke evenement Swim & Dance to Fight Cancer plaats …