Kasteel Zwijnsbergen in Helvoirt

Vier nieuwe Van Gogh Monumenten in Helvoirt

Een team van experts heeft onderzoek gedaan naar plaatsen in Brabant waar Vincent van Gogh opgroeide en zijn ontwikkeling tot kunstschilder doormaakte. Uit dit onderzoek zijn 9 nieuwe locaties benoemd tot Van Gogh Monument. Maar liefst 4 van deze locaties zijn te vinden in Helvoirt!

De afgelopen maanden hebben Helewise Berger (conservator Het Noordbrabants Museum) en Ron Dirven (conservator Van Gogh Brabant) onderzoek gedaan naar plaatsen die van betekenis zijn voor het leven van Vincent van Gogh in Brabant. Zij zochten hierbij vooral naar plaatsen die verband houden met familie en vrienden van de schilder. Plaatsen die Van Gogh er uiteindelijk toe brachten om zijn passie te volgen en schilder te worden. Helewise Berger: “We werden met name in Helvoirt verrast door de boeiende ontstaansgeschiedenis van het huis van de tantes van Vincent aan de Oude Rijksweg en de vriendschappelijke band met de protestante adellijke familie De Jonge van Zwijnsbergen, eigenaren van Kasteel Zwijnsbergen waar de familie Van Gogh regelmatig tijd doorbracht. Daarnaast worden in Helvoirt Huize Mariënhof en Jagtlust toegevoegd.” In totaal telt Brabant nu 46 Van Gogh Monumenten, waarvan er 7 in Helvoirt staan.

Atlas Van Gogh in Brabant
Alle nieuwe inzichten en achtergronden bij de Van Gogh Monumenten en hun betekenis ervan voor het leven en werk van Vincent van Gogh worden gepubliceerd in de Atlas Van Gogh in Brabant. Op 30 maart, de geboortedag van Vincent van Gogh, wordt het eerste exemplaar van de Atlas van Gogh in Brabant overhandigd aan de familie Van Gogh en de directeur van het Van Gogh Museum. Vanaf deze datum is de Atlas ook verkrijgbaar in de Nederlandse boekhandel. Meer informatie over de monumenten is hier te vinden.

(Bron: Stichting Van Gogh Helvoirt)

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …