(Screenshot webcam slechtvalkenvught.nl, 17-04-2024)

Vier jonge slechtvalken op DePetrus

Vorige week zijn alle 4 eieren van de slechtvalken op DePetrus uitgekomen. Van donderdag 16 mei t/m vrijdag 14 juni kunnen basisscholen uit Vught e.o. een spannende excursie naar de slechtvalken maken.

Velen hebben met spanning het uitkomen van de eieren gevolgd in de nestkast op de Petruskerk. Vorig jaar waren er ook 4 eieren, maar kwam er maar eentje uit. En het kan nog slechter: Vogelbescherming heeft de webcam van ‘Beleef de Lente’ in de slechtvalkenkast in De Mortel bij Gemert nu al uitgeschakeld. Er zijn daar helemaal geen eieren gelegd door de vele gevechten dit voorjaar tussen slechtvalken onderling. Het Vughtse koppel lijkt daarentegen heel stabiel en verdedigt met succes zijn territorium; en dat is nodig – er is ook woningnood onder de slechtvalken.

Basisschoolleerlingen
Ondertussen wordt achter de schermen volop gewerkt aan het bezoek van de basisschoolleerlingen. Vorig jaar hebben 6 basisscholen met in totaal 13 groepen het binnen- en buitenprogramma gevolgd. Hoogtepunt is altijd het moment dat kinderen met kijkers zelf de valken rond de toren kunnen bekijken. Dat lukte bij 12 van de 13 groepen, want het is natuurlijk geen dierentuin waar roofvogels opgesloten zitten. Wie het leuk vindt om leerlingen bij dat bezoek te begeleiden is welkom en kan zich via de website aanmelden.

Eigen website in de lucht en eigen slechtvalk op de grond
Sinds kort kan iedereen de nieuwe website slechtvalkenvught.nl bezoeken of rechtstreeks naar de webcam. De site is vooral gericht op kinderen en wordt de komende maanden uitgebreid met interessante informatie, links en foto- en videoarchief. Digitaal is mooi, maar er bleek ook grote behoefte aan een eigen opgezette slechtvalk. De werkgroep Slechtvalken Vught heeft een prachtexemplaar kunnen bemachtigen en laten opzetten. Naar verwachting krijgt die de komende tijd een mooie plek in DePetrus zodat alle bezoekers kunnen zien wat zich hoog boven hen afspeelt. Voor het komende broedseizoen wordt een educatief programma gemaakt met andere Vughtse organisaties op het terrein van duurzaamheid, groen en natuur.

Contact: info@slechtvalkenvught.nl.

Kijk ook bij

Geef jouw sportkleding een tweede kans

Na de zomervakantie wordt voor de 6e keer de Sportkleding Weggeefbeurs gehouden. Vanaf april is …