Patisserie De Rouw

VET-Vught houdt Energiefestival in DePetrus

Op zaterdag 3 oktober vindt het eerste Energiefestival van Vught plaats in DePetrus onder het motto ‘Bespaar nu, voor later!’ Het doel is de inwoners van Vught te laten kennismaken met verschillende mogelijkheden om energie te besparen, op een gezellige en feestelijke manier. Het festival wordt geopend door een inspirerende spreker. De naam is nog even geheim, maar er komt een landelijk bekend persoon die veel mensen zal aanspreken. Entree is gratis.

Er zijn diverse workshops waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Onderwerpen die op het programma staan zijn bespaartips op het gebied van isoleren, ventileren, verwarmen en advies over subsidies en financieringen. Er is een ‘energiebespaarmarkt’ waarbij aanbieders uit de regio hun energiebesparende producten of diensten aanbieden. Ook kun je je inschrijven voor activiteiten die los van het Energiefestival zullen plaatsvinden. Bijvoorbeeld voor een warmtecamerabeeld van je eigen woning, waarmee je kunt zien waar je huis energie ‘lekt’. Of voor een cv-inregelkit waarmee je je centrale verwarming zuiniger kunt afstellen. Voor vermaak wordt uiteraard ook gezorgd: er is een horecaterras met akoestische muziek. Voor de kinderen is er een schminkster aanwezig en de professoren van ‘Mad Science’ zullen op ludieke wijze de kracht van energie laten zien.

Kleine maatregelen
Bas Huijbregts van VET-Vught “Met het festival willen we mensen stimuleren om kleine maatregelen te nemen om energie te besparen. Het plakken van een tochtstrip of het vervangen van een gloei- of hallogeenlamp door een led-lamp zijn kleine handelingen die direct schelen in het energieverbruik en dus in je energiekosten. Daarnaast kan bijvoorbeeld een tochtstrip of radiatorfolie het comfort in je woning verhogen. De coronamaatregelen geven een extra uitdaging, maar samen met DePetrus hebben we hier goed invulling aan kunnen geven door te werken met duidelijke looproutes en een maximaal aantal aanwezigen.”

Wat is VET-Vught?
VET staat voor Vughtse Energie Transitie en is een burgerinitiatief waarbij de leden zich vrijwillig en onafhankelijk inzetten voor het duurzamer maken van Vught. Bijvoorbeeld door te adviseren over energiebesparing of over energie opwekken met zonnepanelen. Het Energiefestival wordt gefinancierd door een subsidie van het rijk, met als doel om het energieverbruik in Nederland te verminderen.

Inschrijven
De inschrijving start in september via www.vet-vught.nl. Om zoveel mogelijk mensen aan het festival te kunnen laten meedoen, zullen er drie tijdsblokken zijn waarvoor belangstellenden zich kunnen inschrijven. In de komende weken zal meer informatie bekendgemaakt worden via verschillende (social) media.

Kijk ook bij

Voorlees-high-tea bij Huize Elisabeth en Woonzorgcentrum Theresia

Dit jaar steekt Bibliotheek Vught de Nationale Voorleeslunch in een ander jasje. Samen met Vughterstede …