Sophie Reesinck (Schermclub Den Bosch) in actie; zij behaalde de zilveren medaille

Verrassende winnaars op grootste degen-schermtoernooi van Nederland

Afgelopen weekend werd in Rosmalen de tweede editie gehouden van wat nu al is uitgegroeid tot het grootste schermtoernooi voor het wapen degen in Nederland: het Dutch Open. Tweehonderd jonge én volwassen schermers uit zes Europese landen kruisten de degens in Rosmalen op initiatief van Schermclub Den Bosch.

Equipe-schermen – schermen als teamsport
Op zaterdag schermden meer dan tachtig jonge degenschermers – ruim twintig meer dan vorig jaar – én werd in de middag een équipe-toernooi gehouden. Equipe-schermen is in Nederland minder bekend dan in het buitenland, maar brengt een teamsportelement in deze prachtige individuele sport: twee teams van drie personen schermen tegen elkaar  in negen individuele partijen, maar met snelle afwisseling, totdat een van beide teams in totaal 45 treffers tegen het andere team heeft behaald.

Kandidaat Olympische Spelen
Op zondag schermden de senioren. Bij de heren was de winnaar wellicht minder verrassend: Olympische Spelen-kandidaat David van Nunen ging met het goud naar huis ondanks een heel stevige verkoudheid. Het podium werd verder gevuld door Daan Warreman (zilver), de Duitser Philipp Timoshenko en Thom Schanzleh (allebei met brons).

Damesschermen: een nieuwe generatie staat op?
Bij de dames senioren was er wél een grote verrassing: de twee hoogste medailles werden behaald door de jongste spelers in de zaal: Véronique Kocken won met haar 16 jaar op spectaculaire wijze de gouden medaille en Sophie Reesinck (18 jaar) al bijna even spectaculair zilver – op een toernooi waar vrijwel de hele Nederlandse damestop was vertegenwoordigd. Day de Wijn en de Hongaarse Vera Tartóczki wonnen de bronzen medailles.

De medailles werden uitgereikt door oud-Olympisch degenschermer Bas Verwijlen.

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …