Home / Algemeen / Vernieuwd Nationaal Monument Kamp Vught weer open vanaf 28 november
Patisserie De Rouw
Impressie van de nieuwe expositie in opbouw (Foto: Jan van de Ven).

Vernieuwd Nationaal Monument Kamp Vught weer open vanaf 28 november

Na tien maanden verbouwen en vernieuwen heropent NM Kamp Vught op donderdag 28 november zijn deuren voor het publiek. Naast een uitbreiding en herinrichting van het herinneringscentrum, is vanaf dan een geheel nieuwe vaste expositie te zien: ‘Kamp Vught: 32.000 verhalen en zeven seizoenen’. Het vernieuwde herinneringscentrum wordt op woensdag 27 november geopend door Koning Willem-Alexander.

Onder het motto ‘Succesvol verder: met elkaar verantwoordelijk voor een moedige samenleving’ wil het herinneringscentrum bezoekers bewustmaken van eigen verantwoordelijkheid en keuzevrijheid in de huidige samenleving. Met die wens begon het enkele jaren geleden: een vernieuwing en actualisering van de uit 2002 daterende vaste presentatie. De nieuwe permanente expositie maakt inzichtelijk dat keuzes van individuele mensen ook nu nog kunnen leiden tot onderdrukking en uitsluiting of juist tot vrijheid en dialoog.

Persoonlijke verhalen
In de nieuwe vaste expositie krijgen tal van gebeurtenissen een persoonlijk karakter, aan de hand van verhalen die symbool staan voor wat alle mensen die er gevangen zaten, hebben meegemaakt. Mensen uit alle windstreken van de wereld, van wel 30 verschillende nationaliteiten. Na een nieuwe introductiefilm doorloopt de bezoeker de seizoenen vanaf de bouw in 1942 tot de ontruiming in 1944. Blikvangers zijn de uitvergrote ingekleurde foto’s.

Er is ook aandacht voor de verhalen van de leiders en bewakers van de SS in het kamp. En voor die van de omstanders, bijvoorbeeld inwoners van Vught, die geconfronteerd werden met een concentratiekamp in hun dorp. In een ander deel van het gebouw is het thema morele moed de rode draad, met filmpjes en interactieve opstellingen over herkenbare situaties van onrecht en het al dan niet opkomen voor anderen. Ook getuigen van toen en de derde generatie komen hier aan het woord. De expositie met honderden persoonlijke voorwerpen, citaten, foto’s, filmpjes en documenten is geheel in het Nederlands en Engels uitgevoerd.

Eigentijds en veelzijdig
DoepelStrijkers Architecten tekende voor de nieuwe uitbouw. De uitbreiding moest aansluiten op het in 2002 door Claus&Kaan architecten ontworpen strakke en moderne hoofdgebouw. De architect gaf daarnaast door kleine en grotere ingrepen een meer eigentijdse en open uitstraling aan de ontvangstruimtes zoals het museumcafé. Aannemer Hurks en installateur Kuijpers hielden tijdens de (nieuw)bouw rekening met de dagelijkse drukte en activiteiten. Perspekt Studio’s ontwikkelde het concept, het ontwerp en de uitvoering van de veelzijdige en eigentijdse expositie in nauwe samenwerking met het museum en vele externe partijen.

Steun
De vernieuwing is gerealiseerd volgens de beoogde planning, waarbij het budget van 4,1 miljoen op een ton na inmiddels rond is. Essentieel was daarbij de financiële ondersteuning van overheden, fondsen, bedrijven en particulieren. Ook de vrijwilligers droegen daaraan hun steentje bij. Het Ministerie van VWS, de provincie Noord-Brabant en het vfonds zorgden samen voor 2,8 miljoen van het benodigde kapitaal. Ook de gemeente Vught en de gemeente ’s-Hertogenbosch zegden hun steun toe, net als grote landelijke fondsen. Jeroen van den Eijnde ziet hierin een onverminderd draagvlak voor datgene waar NM Kamp Vught voor staat en het potentieel dat deze bijzondere plek nog altijd heeft.

Over Kamp Vught
‘Konzentrationslager Herzogenbusch’, zoals Kamp Vught officieel heette, werd in 1942 gebouwd, omdat de SS de toenemende stroom aan gevangenen in Kamp Amersfoort en Kamp Westerbork niet meer aankon. In het concentratiekamp werden tussen januari 1943 en september 1944 ongeveer 32.000 mensen opgesloten, onder wie joden, politieke gevangenen, verzetsstrijders, Jehova’s getuigen en gijzelaars. Naast Nederlanders, zaten er in Kamp Vught meer dan duizend Belgen, Fransen, Duitsers en mensen met een andere nationaliteit gevangen. Velen van hen werden vervolgens op transport gezet naar concentratiekampen in Duitsland en vernietigingskampen in bezet Polen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Ambities voor volgende raadsperiode: Onvoorwaardelijk kunnen meedoen in Vughtse samenleving

In Het Klaverblad van 15 juli gaf de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) een aantal adviezen …