Verjongde atletiekploegen Prins Hendrik pakken brons op het NK-teams!

Nadat in 2020 door corona de gehele atletiekcompetitie was afgelast, kon er zondag 4 juli een nieuwe start worden gemaakt. Nadat het NK-teams al twee keer was verschoven op de kalender, kwam de vraag van de Atletiekunie of het mogelijk was deze wedstrijd, net als in 2019, in Vught te organiseren op de baan van Prins Hendrik in het Stadhouderspark.

De vrijwilligers en wedstrijdorganisatie van Prins Hendrik onder leiding van Hennij Oldenhave zorgden voor een prima georganiseerde wedstrijd die voor het eerst, zij het op afstand, bezocht kon worden door publiek. Een prognose was op voorhand lastig te maken, omdat in deze coronatijd toch een aantal atleten gestopt zijn of van vereniging zijn gewisseld. De mannenploeg van PH kwam zelfs met 8 debutanten en slechts 2 van de 19 onderdelen werden bezet door mensen die ook in 2019 van de partij waren.

De dag begon met het kogelslingeren. Maarten Persoon slingerde in zijn laatste wedstrijd naar 50,96m en daarmee een 5e plaats. De punten op dit NK-teams worden verdeeld in rangvolgorde. Nummer 1 krijgt 8 punten, nummer 2 krijgt 7 punten, etc. Vroeg in de middag stond ook het kogelstoten op het programma. Hier pakte Patrick Cronie voor PH de overwinning en dus 8 punten met een stoot van 17,28m. Dit herhaalde hij nogmaals bij het discuswerpen door in de laatste poging over de concurrentie heen te gaan met een worp van 45,40m. Als we hier ook de speerworp van Lars Timmerman-Jetten bijvoegen die een 2e plaats pakte met een afstand van 65,07m, dan bleek weer dat de werpsectie van PH de sterkste van Nederland is.

Bij de dames van PH zagen we dit bij de springsectie. Tanita Hofmans won het hoogspringen met een mooie sprong over 1,75m. Lianne van Krieken won het verspringen met een verste sprong van 6,16m. Maureen Herremans won het hink-stap-springen met een afstand van 12,69m. Tel daarbij het polsstokspringen van Fleur van der Linden die een tweede plaats haalde met 3,90m, dan is dit bijna de maximale score.

Andere mooie tweede plaatsen waren bij de mannen weggelegd voor Pim van Bakel op de 400m in 47,90 en een slim lopende Jelmer van der Linden op de 1500m in 3:53,99. Bij de vrouwen pakte Eva Bastmeijer een keurige tweede plaats op de 200m in 24,79. Derde plaatsen waren er voor de debutanten Jonas Pannevis op de 400m horden in 53,40 en Tijmen van Hal bij het hoogspringen met 2,00m. Weer 2x zes punten erbij. Bij de dames waren er derde plaatsen voor Cathelijn Peeters op de 100m horden in 14,37 en 400m horden in 61,27, Lianne van Krieken op de 400m in 56,11 en Dagmar Smid op de 1500m in 4:31,72. Met een vierde plaats (5 punten) behoor je in deze wedstrijd toch bij de beste helft van de deelnemers. Dat lukte Ralph van Houwelingen op de 5000m in 15:03,79, Jesper Arts op de 800m in 1:53,49, Jakob Pütz bij het polshoog met 4,40m en Olav Donker op de 100m, ondanks de zware tegenstand, in 11,15. Bij de dames werden 5 punten behaald door Meike de Graauw op discus met 39,91m en Joanne Schaap op speer met 41,47m. Nu lijkt het of atleten die weinig punten halen het niet goed hebben gedaan. Niets is minder waar. Elk puntje dat wordt verdiend draagt bij aan de score van het team. Daar ligt misschien wel de kracht van deze generatie PH-atleten. Geen van hen scoorden 0 of 1 punt.

Voor de afsluitende estafettes moesten de atleten even geduld hebben. Om 15.30 uur barstte een regen- en onweerbui los boven het sportpark. De wedstrijdleiding riep iedereen naar binnen en de wedstrijd werd een uur onderbroken. Dit gaf de ploegleiders bij de mannen (Ger Heesbeen) en vrouwen (Jos van Schijndel) de tijd om eens goed naar de tussenstand te kijken. Bronzen medailles zaten erin! Bij de vrouwen redelijk zeker, bij de mannen op het randje. Het zal van hard lopen en goed wisselen afhangen.
Op de 4x100m mannen stond de jonge-honden-ploeg te trappelen van ongeduld. Opdracht: zo dicht mogelijk bij Phanos (Amsterdam) blijven, maar wel het stokje binnen brengen. De mannen hadden een voorsprong van 7 punten. Dus focus op jezelf en je niet laten afleiden door mannen als Churandy Martina, Solomon Bokarie of Taymir Burnet. Aan de finish was Phanos derde en de ploeg van PH (Rens de Graauw, Olav, Daan en Jan) vijfde. Nog 5 punten voorsprong voor de 4x400m.
Jonas startte sterk en wisselde zelfs als eerste met Rens de Graauw (die twee estafettes liep). Deze liet zich niet gek maken en wisselde in een groepje als vierde op Robin Ruijter die met zijn ervaring de achterstand op Phanos en Rotterdam klein hield. Haag Atletiek was te ver weg, maar Pim van Bakel pakte nog de Rotterdammer zodat Phanos maar één puntje kon inhalen: derde in een verrassend goede tijd van 3:17,76 (49,44 gemiddeld) en een bronzen plak voor de ploeg.
De dames (Nienke Meubermans, Annemiek van Iersel, Lianne en Fleur) leverden een degelijke 4x100m af (49,49) en werden daarmee zeker van het brons. De 4x400m kon daar niets meer aan veranderen. Ook hierop pakten ze een vijfde plaats (Annemiek van Iersel, Dagmar Smid, Cathelijn en Emmy) in 4:00,41. Op naar het NK-teams 2022 waarvoor de beide ploegen nu direct geplaatst zijn.

Kijk ook bij

Uitslag halve finale 55e IVC Opera | Oratorium

Na een lange dag heeft gisteren de internationale jury onder leiding van mezzosopraan Linda Finnie …