Verbouwd clubhuis Jeugd Aktief voelt als ‘warme JAS’

Zaterdag 7 januari kon onder aantrekkelijke weersomstandigheden eindelijk het verbouwde en aangepaste clubhuis van Jeugd Aktief aan de Van Miertstraat officieel in gebruik worden genomen. Na introducerende woorden van bestuurslid Lonneke Zwanenberg, die repte over dankbaarheid en trots, was het wethouder Yvonne Vos die in uitgekiend gekozen bewoordingen Vughts bekendste jeugdorganisatie feliciteerde met het keurig verbouwde onderkomen.

Door Ton Wagenaars

Vos: “Jeugd Aktief is een organisatie die laat zien hoe belangrijk vrijwilligers zijn. De honderden betrokkenen blijven goud waard voor een vereniging die al tientallen jaren naam maakt binnen de Vughtse gemeentegrenzen met ieder jaar weer een aansprekend programma verdeeld over vele dagen. Het is een toppertje. Uniek, maar het kan nog altijd beter. Een voorbeeld voor velen.”
Daarna konden de vele belangstellenden het, na de brand, vernieuwde pand betreden over een heuse rode loper die nog met de stofzuiger werd ontdaan van onwillige plooien. Bij de speeches ging lof naar aannemer Van Nunen die de klus met gepaste snelheid had weten te klaren. Ook de creatieve inbreng van Celine Gaastra en Loekie Keij met betrekking tot de inrichting oogstte applaus. De vernieuwde behuizing aan de Van Miertstraat oogt vanaf zaterdag in ieder geval huiselijk, hetgeen de naam ‘Stek’ wel verdiend. Dat de afkorting Jeugd Aktief Stek nu komt op JAS, kan geen toeval zijn. Het is een warme jas geworden waarbij de vrijwillige werkers hopen dat bezoekers zich realiseren dat het hun huis is en dat dit dus met stijl bewaard dient te worden.
Bepalend voor de sfeer zijn de goed combinerende kleuren groen en de statig ogende lambrisering. Ook het behang oogt chic en het hang-en-sluitwerk is degelijk. Verrassend is verder de benaming voor het Atelier. De naam is met perfectie op de muur geschilderd en geeft de grote zaal met de bar iets deftigs. Volop ruimte voor vergaderingen en een grote ruimte om de altijd aanwezige ‘Jeugd Aktief-tosti’s’ te bereiden. Aan de wanden simpele houten nostalgische groentekistjes die dienen als kleine uitstalkasten. Ook nog een kleine herinnering aan de brand die een jaar geleden woedde in de vorm van een verbrand en verwrongen kratje en een klein deel zwartgeblakerd plafond. De imposante tafel in de vergaderruimte voorspelt dat er nog heel wat vergaderd zal worden. Op de wanden vele foto’s van eerdere jaargangen. Kinderen met lolly’s die inmiddels ouders en grootouders zijn van de nieuwe lichtingen Jeugd Aktief-deelnemers.

Ellende in het Elysium
Voor de komende vijfenvijftigste editie van de jeugdweek werd zaterdag nog een interim-voorzitter benoemd omdat Yvonne den Otter onlangs afscheid heeft genomen. Voorlopig hanteert Ron van Vemde de voorzittershamer tot een definitieve voorzitter is gevonden.
De imposante jeugdvereniging slaagde er ook dit jaar in de naam van het nieuwe item ruim op tijd bekend te maken. Dit keer eens geen ‘raadselachtige naam’, maar een simpele titel: ‘Ellende in het Elysium’, want iedereen, zowel ouders als kinderen, weet uiteraard dat het Elysium in de mythologie de onderwereld, het schimmenrijk of de hemel aanduidt.

Kijk ook bij

Verrassende winnaars op grootste degen-schermtoernooi van Nederland

Afgelopen weekend werd in Rosmalen de tweede editie gehouden van wat nu al is uitgegroeid …