(Foto: Angelique Kleijne)

Verbindend project Kunstkameraadje gaat door

In maart 2020 startte Plaza Cultura, met de komst van het coronavirus, met het project Kunstkameraadje. Doel van dit initiatief is om verbinding te maken tussen mensen, waarbij kunst en creativiteit een betekenisvolle rol spelen. Want het is bewezen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): het actief of passief beleven van kunst bevordert de gezondheid en het algehele welbevinden van mensen.

Kunstkameraadje zorgt voor ontmoeting en contact tussen een persoon/gezin en een kunstenaar. In deze ontmoeting delen kunstenaar en kameraad verhalen en ervaringen. Door met elkaar in gesprek te zijn, brieven te sturen, te bellen óf zelfs door creatief met elkaar samen te werken. De kunstenaar gaat met of voor zijn of haar kameraad op zoek naar een vorm om tot een persoonlijk kunstwerkje te komen: een liedje, gedicht, schilderij, foto, tekening of iets anders. Het kunstzinnige gebaar wordt gedeeld met de kameraad, als symbolische weergave van het contact of ode aan de verhalen van deze persoon.

Zorgvuldig verbinden
In de gemeente Vught zijn er allerlei organisaties en mensen die zich inzetten voor het welzijn van de inwoners. Bij velen is er ook aandacht voor de mensen die extra steun kunnen gebruiken. Het zijn deze organisaties en mensen, de verbinders, die binnen Kunstkameraadje zorgen voor het aandragen van personen die een ontmoeting met een kunstenaar en een klein kunstzinnig gebaar gegund wordt. Welzijn Vught, Anders Bezig Zijn, Onderling Sterk, Vughterstede, Zorgstichting ’t Heem en Reinier van Arkel zijn belangrijke partners voor dit project. Plaza Cultura en de verbinders zorgen, in afstemming met elkaar, voor een koppeling van een kameraad met een lokale kunstenaar. Dit wordt gedaan op basis van interesse, persoonlijkheid, discipline of ander raakvlak. De professionele kunstenaars zijn muzikant, beeldend kunstenaar, danser, schrijver, fotograaf, of beoefenen een andere discipline.

Digitale tentoonstelling
In maart 2021 is een digitale tentoonstelling geopend, waar verschillende ontmoetingen, verhalen en kunstwerken zichtbaar zijn gemaakt voor publiek. De tentoonstelling groeit! Want kameraden en kunstenaars die dat willen, kunnen hun ervaringen en werk hier delen. Neem gerust een kijkje op www.kunstkameraadje.nl.

Ken jij of ben jij?
Het project Kunstkameraadje gaat voorlopig nog door. Plaza Cultura verbindt individuen, maar soms ook een klein groepje mensen aan een kunstenaar. Ken jij of ben jij iemand uit Vught, Cromvoirt of Helvoirt, jong of oud, die vanwege wat voor reden dan ook, waarde zou kunnen hechten aan het contact met een betrokken kunstenaar? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Plaza Cultura via heleen@plazacultura.nl.

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …