Veiligheid in Vught

De Coöperatieve Beveiliging Vught (CBV) bestaat 16 jaar. Iedere avond en nacht rijdt een surveillancewagen van Bewakingsdienst Van Gijn door Vught-Noord. Vele particuliere huizenbezitters voelen zich zo een stuk veiliger tegen een bescheiden prijs. De surveillanceritten werken ook sterk preventief. Criminelen hebben geen zin in gedoe.

Door Maarten Kroese

De CBV is een vereniging zonder winstoogmerk. De leden betalen en bepalen. Het doel is het ontmoedigen van woninginbraken, voorkomen of signaleren van (pogingen tot) criminele activiteiten, maar zeker ook het vergroten van het veiligheidsgevoel van de leden. Het systeem werkt, het aantal inbraken is erg laag in de wijk, de leden zijn tevreden.

Geruisloos
Sinds 2014 rijdt de Van Gijn-chauffeur in een elektrisch aangedreven hybride auto, die vrijwel geruisloos is. De surveillant is voor de CBV-leden rechtstreeks bereikbaar op zijn mobiel en kan binnen enkele minuten aanwezig zijn, zelfs bij een relatief afgelegen villa. Dat is een van de voordelen van de CBV, de regio is goed behapbaar.

De CBV biedt drie verschillende pakketten met oplopende service. Het ‘premium’ ABC-pakket biedt de meeste voordelen. Zo wordt alarmmelding daarbij ook buiten de surveillance-uren afgehandeld door de bewakingsdienst. De prijzen zijn alleszins redelijk. Bestuurslid Harm den Hollander: “We hoeven geen winst te maken, dus de service is hoog voor het geld dat je betaalt. Met een halfvrijstaand huis kost ons A-pakket maar 30 euro per maand. Dat is toch weinig voor je eigen veiligheid?”

Onverstandig
Niet alle 1000 villabewoners zijn lid van de CBV. Den Hollander vindt dat onverstandig. “Als alle bewoners mee zouden doen, worden de kosten per inwoner beduidend lager. Bovendien profiteert iedereen nu wel mee. Verdachte personen worden aangesproken en indien nodig aan de politie overgedragen. Een omgevallen boom, een lantaarnpaal die niet brandt, de surveillant geeft het direct door. Hij beschikt ook over een EHBO-diploma, dus hij kan gewonde personen desgewenst eerste hulp verlenen. Er wordt nauw samengewerkt met 112-diensten, tot ieders tevredenheid. Natuurlijk kan de CBV de politie of hulpdienst niet vervangen, maar reken maar dat we worden gewaardeerd.” Alle informatie via Harm den Hollander, 06-53190888 of cbv@live.nl.

Kijk ook bij

Lucas Duynisveld wint nationale eindronde International Junior Science Olympiad

Gymnasium Beekvliet is als school zeer actief op olympiades en dit jaar ook heel succesvol. …