Veelzijdige kermisfeesten in Gestelse Spiegeltent

Is het programma verrassend? Zeker! Is het een aanrader voor jong én oud? Ongetwijfeld! De komende Gèsselse Kermisfeesten, een initiatief van Stichting De Gestelse Pomp, lopen over van de optredens en acts. Een heuse Kermis Cross voegt dit jaar dankzij de inzet van vele vrijwilligers een nieuwe dimensie toe aan het vierdaagse festijn. In en rond de Spiegeltent bij de Oude Toren is het van 23 tot en met 26 september dikke kermispret in Sint-Michielsgestel.

Met ingehouden trots kijkt Noot de Kort, voorzitter van De Pomp, vooruit naar de komende festiviteiten in en rond de Spiegeltent aan de voet van de Oude Toren. Net als tal van Gestelaren telt hij de dagen af naar de start van de kermis. Terwijl in andere dorpen de kermis het lastig heeft, zit op het volksfeest in Gestel geen enkele sleet. Noot: “Gestel kent een sterke matineehistorie. Dus niet gaan werken op maandag, maar het leven vieren met spel, dans, muziek en een biertje. In Gestel doe je dit dan op maandagochtend rond 29 september [de dag van de heilige Michael, red.]. In veel dorpen is de traditie van de matinee verdwenen. In Gestel wordt er juist veel om de kermis heen georganiseerd.”

Vliegwiel
De Gèsselse Kermisfeesten – met als middelpunt een prachtige nostalgische Spiegeltent – zijn een vliegwiel voor vier dagen lang plezier. Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk. Wat opvalt: het geheel is meer dan de som der delen. Livemuziek, vinyl-nostalgie, infotainment, acrobatiek en variété komen samen in een voor Gestel en omgeving unieke formule.

Kermis Cross
Bij het vierdaagse evenement zijn verrassingen nooit ver weg en is er oog voor vernieuwing. De komende editie vindt voor de eerste keer een Kermis Cross plaats, die op kermiszaterdag om 15.00 uur start bij de Spiegeltent. Deze is bedoeld voor mountainbikers (MTB/ATB) en het resultaat van samenwerking tussen Wielervereniging Gestel en De Gestelse Pomp. Noot over deze nieuwe activiteit die mogelijk wordt door de hulp van veel vrijwilligers in de dorpsgemeenschap: “Kermis en wielrennen zijn met elkaar verbonden. Denk maar eens aan de kermiskoersen in België en in Nederland in met name de Kempen. Het plan is om dit evenement de komende jaren verder te verbreden met een wedstrijdelement maar ook met toevoeging van wat ludieke aspecten.”

Oude en nieuwe inwoners verbinden
De Kermis Cross past bij de filosofie van De Gestelse Pomp: de kermisfolklore levend houden, dorpsgenoten trakteren op een flinke dosis plezier én oude en nieuwe Gestelaren verbinden. Dat aspect van verbinden krijgt een bijzondere invulling op zaterdagmiddag 23 september. Alle inwoners van de kernen Gestel en Gemonde zijn welkom op een welkomstmiddag met nieuwkomers. Vorig jaar vond het samenzijn van oude en nieuwe Gestelaren en Gemondenaren voor de eerste keer plaats in de Spiegeltent. En met succes! Oude en nieuwe inwoners vermaakten zich met een programma vol muziek en interviews met dorpsgenoten over nieuwe lokale initiatieven en korte inkijkjes in het verenigingsleven. Noot: “Iedereen is welkom en voor de nieuwkomers leggen we in het bijzonder de rode loper uit op deze middag. Ook voor de kinderen van de nieuwkomers hebben we verrassingen in petto.”

Programma in een notendop
Kermiszaterdagavond 23 september
Vaste prik Vinyl Po(m)p Quiz (18.45 uur). Een spelprogramma voor vijfkoppige teams die vragen over muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig moeten beantwoorden. Inclusief geluids- en videofragmenten. Na de quiz start op veler verzoek de Vinyl-Avond. Met maar liefst 7 bekende Gestelse dj’s van weleer achter de draaitafels. Krasse knarrren leggen de in vinyl geperste hits uit de jaren 60, 70 en 80 onder de naald.

Kermiszondag 24 september
Vanaf 15.00 uur Back on Track Coverband. Een duik in het verleden met golden oldies en een tribute aan Joe Cocker. Frontman Peter van de Greef maakt grote indruk als reïncarnatie van deze rocklegende.

Kermismaandag 25 september
Vanaf 10.30 uur Michaël-ochtend met gratis proeverij van kermislekkernijen en met een mix van ernst en humor. Muzikaal omlijst door allround-zangeres Esther van Heeswijk. Vanaf 13.30 uur livemuziek. Het podium is voor maar liefst twee bands gereserveerd: Buzz of Classic en The Crown Selection. Buzz of Classic verlegde succesvol haar koers en speelt vooral rockcovers vanaf de jaren zestig. The Crown Selection is een allround-band die laveert tussen alle genres in de populaire muziek.

Kermisdinsdag 26 september
Vanaf 13.30 uur kermisdansen voor iedereen m.m.v. discotheek Second-Life. Niet bewegen is geen optie. Vanaf 20.00 uur kermisvariété. Een alle zintuigen prikkelende mix van dans, cabaret, muziek en acrobatiek. Aanrader voor iedereen die zich kostelijk wil vermaken. Dinsdagavond verandert de Spiegeltent in een uniek theatraal universum en worden bezoekers (ook nu weer gratis) getrakteerd op een bonte avond die nog lang zal nazinderen. Er zijn optredens van onder meer zanger Ben Kok, cabaretier Jesper Kapteijns, duo de PeeGee’s, dansgroep Life Dance. Ook is er een spectaculaire acrobatenact op de slotavond van de kermisvierdaagse.

Kijk ook bij

Naam Wasserij De Spuistroom terug in de Uilenburg

Sinds 21 juni 2024 is de originele ‘Eerste steen’ uit 1949 terug op het terrein …