Home / Algemeen / Veel belangstelling bij Sterrenwacht Halley
Patisserie De Rouw
Halley-leden installeren hun camera’s en telescopen in afwachting van het begin van de verduistering (foto: Urijan Poerink)

Veel belangstelling bij Sterrenwacht Halley

Op dinsdagavond 16 juli hebben vijftig belangstellenden de gedeeltelijke maansverduistering meegemaakt bij Sterrenwacht Halley. De Volle Maan kwam rond kwart voor tien op en korte tijd later werd hij zichtbaar.

Foto: Edwin van Schijndel

Intussen was de maan al begonnen met het doorkruisen van de schaduw van de aarde. Aan de linkerrand was al een donker deukje zichtbaar, dat steeds groter werd. Niet de hele maan is in de aardschaduw geweest, maar slechts 65% van de diameter. Rond half twaalf was de maansverduistering maximaal, en anderhalf uur later kwam de maan weer helemaal los van de schaduw. Iedereen heeft deze maaneclips heel mooi kunnen volgen door de verrekijkers en telescopen. Halley-leden fotografeerden de verduistering van begin tot einde.

De komende tien jaar treden meer maansverduisteringen op, maar die zullen vanuit ons land nauwelijks of niet zichtbaar zijn. Pas in 2028 en 2029 zijn er drie totale maansverduisteringen die voor ons wel goed te zien zullen zijn.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

75-jarige promovendus Wim van den Bouwhuijsen: “Bouw moet anders georganiseerd”

Hij is al meer dan een decennium met pensioen, maar de bouwwereld is nog niet …