Veegt u uw blad aan de KANT?

Hebt u de bladkorven alweer zien staan!! Het is herfst en tijd om nu een ‘KANTeling’ te maken in uw gewone jaarlijkse activiteit om uw tuin bladvrij te maken. Overtuig uw innerlijke opruimer ervan, dat bruine bladeren en dode bloemen niet meteen de biobak in hoeven, maar op bergjes in de border mogen liggen.

De bladeren zorgen dan niet langer voor een rommeltje en menig vogel profiteert ervan. Tussen de afgevallen blaadjes wemelt het van de spinnetjes, kevertjes en ander bodemleven. Dat is voor vogels zoals de merel en de heggenmus voedsel in de winter! De winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen zullen u dankbaar zijn en komen dan graag bij u in de winter op bezoek in uw tuin. U doet niet alléén de vogels een plezier als u de blaadjes niet massaal wegblaast, ook uw tuin vaart er wel bij. Doe uzelf, uw buren, de insecten en de vogels een plezier en ban de bladblazer.

Kleine beestjes
Onder bladerhopen gaat namelijk een hele wereld schuil, die van de kleine beestjes. De wormen, spinnen en insecten zijn er beschut en eten de blaadjes. Ze verteren die tot compost en zorgen zo op een natuurlijke manier voor bemesting en verbetering van de structuur van de grond. Daardoor groeien uw planten beter en bloeien ze mooier. Dat krijgt u nooit makkelijker voor elkaar! Blaadjes kunnen de stoep en paden glad maken. Het is dus begrijpelijk dat iedereen hier de blaadjes weg wil hebben. Gebruik vooral uw hark hiervoor in plaats van een bladblazer om uw buren te vriend te houden. Dit is ook gezonder voor u vanwege de herrie. Hark de blaadjes van het gazon af in de border of onder een bank of tafel. Dit is een goede isolatielaag voor uw planten of een fijne slaapplaats voor egels.

Bessen en zaadjes
Nu eten vogels niet alleen insecten, maar ook bessen en zaden in de winter. Die zijn gelukkig volop te vinden in de tuin, als u tenminste uitgebloeide bloemen ook laat staan. Prachtig met een laagje rijp erover. De zaden die niet worden opgegeten, krijgen de kans te kiemen in het voorjaar en zo blijft uw bloementuin weelderig. Door de blaadjes te laten liggen, krijgt u meer leven in uw tuin.

KANTelt u ook mee?
Burgerinitiatief KANT, voeren 3 weken lang via (social) media de ‘#LaatZeLiggen’ campagne. KANT wil met deze campagne de natuurlijke cyclus herstellen. Hoe zinloos is het om met vervuilende bladblazers bladeren in zakken te blazen, die met de wagen naar de Milieustraat te brengen of in een bladkorf te gooien om dan later in het jaar daar gratis compost op te halen, of dit te kopen? Heb je inderdaad de blaadjes laten liggen? Laat het aan de vrijwilligers van KANT zien door middel van foto’s of een filmpje. Huub Glas: “Dan kunnen wij dit delen via onze social media. Zo bent u weer een bron van inspiratie voor andere tuinliefhebbers. Stichting KANT is een burgerinitiatief, ontstaan door mensen uit Vught, Helvoirt en Cromvoirt. Wilt u graag ideeën opdoen voor een meer klimaatbestendige tuin? Dan kunt u voor meer informatie altijd terecht op onze website welkombijkant.nl. KANT is ook actief op social media, zoals Twitter, Facebook en Instagram via @welkombijkant. Wilt u meehelpen, de community te vergroten en activiteiten te organiseren dan bent u ook van harte welkom om u daarvoor aan te melden bij KANT.”
KANT is te bereiken via e-mail (welkom@welkombijkant.nl) of, als dat niet lukt, telefonisch via 06-54728007.

Kijk ook bij

Volkskerstzang in ‘Het Huis van Brabant’

Op zondag 11 december a.s. zal voor de 32e keer de Volkskerstzang (VKZ) plaatsvinden in …