Foto: Makia van de Groenendaal

Van rolstoel naar racefiets

Op zijn 11e is Vughtenaar Christian van de Groenendaal gediagnosticeerd met Axiale Spondylartritis, ook wel Ziekte van Bechterew genoemd. Dit is een reumatische aandoening, die met name de rug aantast. Bij AS groeien je wervels aan elkaar vast en in combinatie met artrose verdwijnt het kraakbeen in gewrichten zoals de heup en knie.

Christian van de Groenendaal (54) heeft sinds 2012 zijn 5e heupprothese. Zijn knieën zijn inmiddels ook aan vervanging toe, maar door het fietsen is dat uit te stellen. Sterker nog, de klachten in de knieën zijn afgenomen.

Stuk mobieler
Door de jaren heen heeft hij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, waar hij al die jaren al onder behandeling is, van binnen en van buiten leren kennen. Therapie, heuptractiebehandelingen en operaties zijn hem niet vreemd. Na 7 jaar met krukken te hebben gelopen, afgewisseld met rolstoel, kreeg Christian in 1990 zijn eerste heupprotheses, in 1 opname zowel de linker- als rechterzijde. Sinds Christian heupprotheses heeft, is hij stukken mobieler geworden en kan hij weer fietsen. Het fietsen zit bij de familie Van de Groenendaal in het bloed. Vader en broer fietsten altijd al en neef Kevin van de Groenendaal doet op wereldniveau aan fietscross voor de Nationale Selectie.

Fietsen
Nu Christian het fietsen heeft opgepakt, is hij maar meteen een uitdaging aangegaan. Het plan was om, voor aanvang van de Olympische Spelen op 24 juli, 10.000 kilometer te fietsen en daarmee 10.000 euro aan donaties op te halen voor ReumaNederland. Helaas gooide het coranavirus roet in het eten en zijn de Spelen uitgesteld. Christian is echter doorgegaan en heeft 15 juli de 10.000 kilometer bereikt. Helaas bleven de donaties ver achter, wellicht mede door de crisis die corona met zich meebracht. Toch lukte het hem een bedrag van ruim 2.500 euro op te halen.
“Dat doet wel pijn”, aldus Van de Groenendaal, die zonder steun van de grote bedrijven uit de wielerwereld, het Vughtse bedrijfsleven of de gemeente Vught, zelf alles heeft geregeld, van onderhoud van de racefiets tot aan het bijhouden van socialmediaberichten. Omdat de opbrengst van de actie niet is wat het zou moeten zijn, heeft hij besloten door te gaan met zijn actie tot aan de Olympische Spelen om op die manier zo dicht mogelijk bij de 10.000 euro te komen. Daarbij hoopt hij dit keer wel op meer animo van bedrijven, gemeente en donateurs.

Hoe doneren?
Wil je Christian steunen met een donatie voor ReumaNederland? Kijk dan op https://actie.reumanederland.nl/actie/christian-van-de-groenendaal. De inspanningen van Christian zijn te volgen op social media. Door middel van de hashtag #fietsenmetreuma doet Christian verslag van zijn ritten op de fiets en probeert hij reuma onder de aandacht te brengen.

Kijk ook bij

Zwarte handel en zware straf: de precaire toestand in Kamp Vught

Voedsel achterhouden voor fuifjes van het personeel, sigaretten voor veel geld verkopen aan bewakers of …