Patisserie De Rouw
De voormalige pastorie uit 1864, gelegen tussen DePetrus en Villa Bleijenburg (Foto: Joris van Loon)

Van Loon Galleries gaat verhuizen

‘Ergens in het voorjaar’ verhuist Van Loon Galleries naar het monumentale pand aan de Heuvel 4. De voormalige pastorie uit 1864 in het Vughtse centrum, gelegen tussen DePetrus en Villa Bleijenburg, op korte loopafstand van het station. Zonder twijfel een waardevolle aanvulling voor ons ‘nieuwe’ centrum.

Door Maarten Kroese

Eigenaar Joris van Loon oogt wat bleker dan de vorige keer dat ik hem zag, de wallen onder zijn ogen zijn dieper dan normaal. Geen wonder, want de Biënnale Brabant 2019 in de Tilburgse Koepelhal heeft het uiterste gevergd van hem en zijn team. Een groots opgezette tentoonstelling met werk van 45 kunstenaars met 13 verschillende nationaliteiten, waar 23 duizend geïnteresseerde bezoekers uit binnen- en buitenland op af zijn gekomen. Veel werk is verkocht, de aflevering heeft weken gekost.

Naar de Heuvel
Nu nog de inspannende klimtocht naar de Heuvel. Joris van Loon lacht: ”We zijn er zo trots op dat we dit schitterende pand hebben kunnen kopen. In 1864 gebouwd als pastorie voor de Sint-Petrus, die in 1884 gereed kwam. Samen ontworpen door architect Carl Weber. Dit schitterende gebouw is, met bijna 600 m2 vloeroppervlak, groter dan ons huidige pand aan de Taalstraat 51. Voor ons de perfecte locatie in het binnenkort volledige vernieuwde hart van Vught en een prima combinatie met DePetrus. Veel ondernemers hebben ons al laten weten dat ze blij zijn met onze komst. ‘Goed voor Vught’, hoor ik regelmatig.”

Belevingsexpositie
Van Loon Galleries is geen standaardgalerie. Joris van Loon ziet het als heilige plicht naar zijn kunstenaars om hun verhaal op laagdrempelige wijze te vertellen. Om interesse voor hun kunst te wekken, ook bij mensen die zelden een museum of galerie bezoeken. Iedere zes weken organiseert hij daartoe een nieuwe ‘belevingsexpositie’. Warm en uitnodigend. Met fijne muziek en uitstekende gratis koffie. Met een open houding naar bezoekers. “Iedereen mag onze kunst bekijken, ook iemand die niet wil of kan kopen. Onze voordeur staat altijd open, letterlijk. Dat werkt, want we hebben veel aanloop. Verzamelaars, zakenlui, mensen die hier gewoon langs fietsen. Regelmatig zien wij ook nieuwsgierige Belgen of Duitsers, die Den Bosch hebben bezocht.”

Open kunstgalerie
Het Van Loon-team wacht een zware taak. Er zal veel moeite, geld en creativiteit nodig zijn om dit sobere, ietwat strenge pand te verbouwen tot een eigentijdse, open kunstgalerie. Maar de potentie is ruim aanwezig. Na de ongetwijfeld spectaculaire opening zal deze nieuwe Vughtse parel veel bezoekers trekken.

Kijk ook bij

Cursus Vilten in DePetrus

Begin oktober start de cursus Vilten van ABZ in DePetrus. Deze wordt in zes bijeenkomsten …