Opening van de wandelroute door Mark du Maine, Yvonne Vos en Frank van den Eijnden (Foto: Frank van Delft)

Van Gogh NP wandelroute geopend in Helvoirt

Vandaag is de Van Gogh NP wandelroute in Helvoirt officieel geopend door wethouder Mark du Maine, wethouder Yvonne Vos van gemeente Vught en Frank van den Eijnden, operationeel directeur Van Gogh Nationaal Park. De wandelroute is de laatste in een reeks van vijf wandelingen die VisitBrabant Routebureau heeft ontwikkeld in opdracht van Van Gogh Nationaal Park. Helvoirt is voor Vincent een plek van verlangen naar zijn familieleven en de Brabantse natuur. Deze wandelroute van 15 kilometer neemt je mee door het Brabantse landschap en de plekken waar de familie van Vincent van Gogh heeft gewoond en waar Vincent heeft gewandeld. De route start in de dorpskern en is aangelegd in het karakteristieke boerenlandschap dat Vincent in zijn latere werk inspireerde. De route is uitgezet via het knooppuntensysteem en is voor 75% onverhard.

Helvoirt, het dorp midden in Van Gogh Nationaal Park, ligt in een authentiek Brabants landschap met slingerende beken, moerasgronden, zandverstuivingen en landgoederen. Van 1871 tot 1875 is Van Goghs vader hier predikant. Naast Vincents ouders, broers en zussen woonden hier meerdere familieleden die Vincent regelmatig bezoekt. In de periode dat Vincent in steden als Den Haag, Londen en Parijs werkt, voelde Helvoirt bij zijn familie als zijn thuis.

Langs de route
De route begint bij de Heilige Nicolaaskerk en gaat verder door bossen, open weidegebieden en voorbij vennen. Onderweg kom je langs Kasteel Zwijnsbergen, een van de nieuwste Van Gogh monumenten in Brabant. Door de vriendschappelijke band met de protestante adellijke familie De Jonge van Zwijnsbergen, eigenaren van Kasteel Zwijnsbergen, bracht de familie Van Gogh hier regelmatig tijd door. In 2012 werd er nog een brief van Vincent ontdekt door het Brabants Historisch Informatie Centrum. De brief was gericht aan Hendrik Verzijl die in die tijd bij de familie De Jonge van Zwijnsbergen woonde.
In totaal schreef Vincent ruim 30 brieven waarin hij verwees naar Helvoirt. Het meest bekend is zijn brief van 26 augustus 1876 die hij vanuit Isleworth in Engeland schreef: “Brabant is toch Brabant, en ’t Vaderland is toch het vaderland, en landen der vreemdelingschappen zijn landen der vreemdelingschappen. En hoe vriendelijk zag Helvoirt en de lichten in het dorp en den toren tusschen de besneeuwde populieren er dien avond uit, in de verte van den weg naar ’s Bosch af gezien. Maar ’t is de liefde die ’t alles zoo groote schoonheid en leven geeft.”

Praktische informatie
De wandelroute is uitgezet over het wandelknooppuntensysteem in Brabant. De route herken je aan de schildjes met opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’, aangebracht op de bekende knooppuntpaaltjes Je kunt de route downloaden via routesinbrabant.nl: bekijk de Van Gogh NP wandelroute Helvoirt hier. Fysieke wandelkaarten bestel je via de webshop van VisitBrabant Routebureau.

Kijk ook bij

Hennepkwekerij met 300 planten in huis Vught

De politie heeft maandag na een melding een hennepkwekerij gevonden in een huis aan de …