Vaccinatiegraad daalt, ook in Vught

D66 en CDA dienden in de raadsvergadering van donderdag 8 november samen een motie in waarin het college werd verzocht om in overleg met GGD en lokale zorgprofessionals uit geboorte- en jeugdzorg een plan de campagne op te stellen om effectieve individuele voorlichting te geven met als doel de vaccinatiegraad in Vught zo hoog mogelijk te houden.

Beide partijen gaven aan dat in Vught de vaccinatiegraad de afgelopen 12 jaar alleen maar gedaald is en dat de groep kinderen die helemaal niet wordt gevaccineerd het afgelopen jaar is verdubbeld en dat de groep kinderen die de volledige HPV-vaccinatie (baarmoederhalskanker) doorlopen onder de 50% dreigt te zakken. Gemma Wiegant (D66) vindt dat er veel nepnieuws over vaccinaties wordt verspreid en dat het daarom nodig is om doelgroepgerichte informatie te geven om te voorkomen dat de vaccinatiegraad nog verder terugloopt. Yvonne Vos (CDA) is van mening dat er extra voorlichting gegeven moet worden als tegenwicht voor de vele publicaties van niet-wetenschappelijk onderzoek dat wordt ingezet om te wijzen op de gevaren van vaccinaties. Mark du Maine (VVD) noemde de motie klinkklare onzin en Siebren van der Zee (GB) en Lucas Middelhof (PvdA-GL) wezen erop dat de vaccinatiegraad in Vught nog steeds boven het landelijk gemiddelde ligt. Toch lijkt ook in Vught de vaccinatiegraad iets terug te lopen. Zo was bijvoorbeeld in 2009 nog 99,3% van de kinderen tot 2 jaar tegen DKTP ingeënt, in 2018 is dat nog 94,9%. Voor de 5-jarigen staat voor 2018 97,9 % in de boeken en in 2014 was dat nog 98,7 %. Voor de HPV-vaccinatie liggen de cijfers wel iets anders. In 2014 was de vaccinatiegraad van 14 jarigen nog 76,8 %, maar in 2018 is die nog slechts 50%. (cijfers www.volksgezondheidenzorg.info).

Overbodig
Wethouder Saskia Heijboer beoordeelde de motie als volstrekt overbodig. “De motie roept de suggestie op dat de vaccinatiegraad in Vught laag is, terwijl we boven het landelijk gemiddelde scoren. Het is kwalijk dat er paniek wordt gezaaid, ik herken die cijfers niet. De GGD doet het hier goed.” De wethouder wilde wel bekijken of er nog extra informatie kan worden gegeven. Wiegant was verbaasd dat dit niet werd opgepakt. Ze pleitte ervoor te zoeken naar een manier van informatie die meisjes van 14 raakt. De motie werd met 4 tegen 15 stemmen afgeserveerd.

Kijk ook bij

Naam Wasserij De Spuistroom terug in de Uilenburg

Sinds 21 juni 2024 is de originele ‘Eerste steen’ uit 1949 terug op het terrein …