v.v. Helvoirt nieuwkomer in ‘competitie binnen de competitie’

Willy Naessens Derby Cup steekt gemeentegrens van Heusden over

De Willy Naessens Derby Cup begint aan zijn zesde seizoen. Maar de opzet is wel iets veranderd: naast Haarsteeg, Nieuwkuijk en RKDVC is v.v. Helvoirt aan de poule toegevoegd. De punten van de onderlinge derby’s tijdens de competitiewedstrijden (3e klasse C) worden bijgehouden in een aparte ranglijst. Op basis van de uiteindelijke stand winnen de clubs een leuk geldbedrag:1e 3.000 euro, 2e 1.250, 3e 500 en 4e 250 euro.

Vier voetbalverenigingen in de gemeente Heusden waren ingedeeld in de derde klasse C. Maar Vlijmense Boys besloot om het zondagvoetbal vaarwel te zeggen. “Dus moesten we nadenken over een andere opzet”, zegt Jeroen de Bonth, directeur van het in Nieuwkuijk gevestigde Willy Naessens Nederland. “We wilden de interne competitie binnen de competitie behouden, maar drie clubs zou te weinig zijn. Dus hebben we v.v. Helvoirt, dat uit de tweede klasse was gedegradeerd, benaderd. Ook omdat veel van onze onderaannemers sponsor zijn of een goede band hebben met deze club.” Arjan van den Hoven, voorzitter van Helvoirt, is blij met de geste. “Het is een mooi initiatief om de plaatselijke derby’s te promoten. Dat zal voor meer beleving zorgen. En een competitie binnen een competitie geeft extra dynamiek.”

Meerwaarde interne competitie
Nieuwkuijk draaide vorig seizoen uitstekend, werd tweede. En won dus ook de Willy Naessens Derby Cup. De hoofdprijs levert ook de grootste premie op. “Een paar jaar geleden heeft het bestuur besloten om een derde deel te steken in de jeugd voor specifieke activiteiten”, zegt voorzitter Eduard Figee. “Een derde gaat naar de selectie, het eerste én het tweede. En de rest is voor de algemene clubkas.”
Zo’n interne competitie heeft zeker een meerwaarde, zegt Figee. “Het geeft een extra tintje aan de wedstrijden en ook aan de onderlinge, gezonde rivaliteit tussen de dorpsclubs: wie is de beste? Niet alléén de spelers, ook de supporters kennen elkaar.” Al zal dat met het toevoegen van het relatief onbekende Helvoirt – dat speelde de afgelopen tien jaar in de tweede klasse – wel anders liggen. “Dan nog: het is een prachtige dorpsclub. We liggen dicht bij elkaar. Het worden vast mooie wedstrijden, waarop veel publiek afkomt.”
Ook RKDVC kan zich helemaal vinden met deze invulling, zegt voorzitter Hans Brokx. “Niet alleen vanuit sportief oogpunt, waarbij de competitie voor deze vier clubs toch een extra dynamiek krijgt. Maar alles wat je met sponsoring binnen kunt halen is van groot belang. Zeker in deze tijd, want we hebben financieel een pittig jaar achter de rug. Wat we ermee verdienen voegen we toe aan de algemene pot om het tekort weg te werken.”
Haarsteeg heeft dit seizoen nieuwe jeugdteams. “De bijdrage vanuit de Willy Naessens Derby Cup komt dus goed van pas”, zegt voorzitter Joren Wolfert. “Die zullen we besteden aan goede trainingsmaterialen.” Wolfert is blij dat de cup gecontinueerd wordt. “Het versterkt de saamhorigheid en de betrokkenheid binnen de verenigingen. Dat zien we terug in alle geledingen: vrijwilligers, sponsors, supporters, spelers.” En over Helvoirt: “Een welkome aanvulling. Ik kijk erg uit naar de wedstrijden tegen onze blauw-witte collega’s.”

Kruisbestuiving businessclubs
In het seizoen 2017-2018 introduceerde Willy Naessens Nederland, gespecialiseerd in de bouw van onder meer betonnen bedrijfshallen en distributiecentra, deze cup. “Dat seizoen stonden voor de eerste keer maar liefst vier voetbalclubs in de gemeente Heusden in de derde klasse. Dit was een uitgelezen gelegenheid om onze betrokkenheid tot de gemeenschap te tonen. Bovendien, er is niks mooiers dan op zondagmiddag op de fiets naar een plaatselijke derby te gaan kijken, pilsje pakken in de kantine.” Ook van belang: ‘Naamsbekendheid’.
Willy Naessens is shirtsponsor van eredivisionist RKC Waalwijk. “RKC had weinig binding met regionale amateurclubs. Ook dat is mede dankzij deze cup veranderd. Jeugd van voetbalclubs wordt uitgenodigd voor vak JJ. Bovendien kunnen de businessclubs van amateurverenigingen voor een beperkte rekening kennismaken met die van RKC. Kruisbestuiving dus.” Overigens, de sponsors van de vier Heusdense voetbalclubs zijn door de Willy Naessens Derby Cup veel meer tot elkaar gekomen. De Bonth: “Ze nodigen elkaar voor zo’n derby steeds meer uit. Is alleen maar goed. Voor de sponsors om contacten op te doen. Zeker voor de verenigingen. Het brengt ze op een hoger platform.”

Kijk ook bij

Lucas Duynisveld wint nationale eindronde International Junior Science Olympiad

Gymnasium Beekvliet is als school zeer actief op olympiades en dit jaar ook heel succesvol. …