Foto: Rini van Oirschot, Heemkunde Boxtel

Unieke houtskooltekening van Pierre Janssen naar MUBO

Schenking door oud-Boxtelaar Peter Buddemeijer

Oud-Boxtelaar Peter Buddemeijer uit Eindhoven schenkt een wel heel bijzonder schilderij van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952) aan Museum Boxtel. De houtskooltekening van de Sint-Petruskerk hangt in vele Boxtelse huiskamers, maar dan als fotokopie. En toch is er iets bijzonders aan de hand met de originele tekening. Er staat namelijk een hondje op, dat niet eerder werd aangetroffen op een schilderij van de Petruskerk en dat maakt de tekening echt uniek.

Christ van Eekelen en Rini van Oirschot, beiden van de Heemkunde Boxtel, hebben in 2012 een boek over Pierre Janssen samengesteld en gepubliceerd onder de titel ‘Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel’. In hun speurtocht naar werken van Pierre Janssen hiervoor, kwamen zij tientallen van deze houtskooltekening tegen. Telkens dacht de eigenaar een originele pentekening in zijn of haar bezit te hebben. Maar iedere keer moesten zij hen teleurstellen met de mededeling dat het hier een foto betrof. Totdat ze bij de heer Buddemeijer in Eindhoven kwamen. Dat was in november 2013, dus ruim een jaar na het uitkomen van het boek over Pierre Janssen. Dit bleek een echte houtskooltekening te zijn.

Er is veel bekend over het fotograferen van schilderijen van Pierre Janssen. Zowel door hemzelf als door zijn zoon Harry. Maar bij deze tekening haalde Pierre Janssen een trucje uit. Nadat hij de tekening gefotografeerd had, waarbij de signering rechts onder te vinden is, werd die signering door hem ‘weggepoetst’ en links onder opnieuw geplaatst. Ook tekende hij in het midden een hondje op de stoeprand, net achter de twee dames. Dit hondje maakt de tekening echt uniek. Niet eerder werd dat hondje aangetroffen op een schilderij van de Petruskerk. Van dezelfde compositie als deze houtskooltekening maakte Janssen ook een olieverfschilderij, een aquarel en een pasteltekening.

Peter Buddemeijer gaf al in 2013 aan de tekening na zijn overlijden na te laten aan het Museum Boxtel. Nu besloot hij er toch eerder afstand van te doen, mede ingegeven door een verhuizing om gezondheidsredenen. De houtskooltekening is zaterdag 17 augustus persoonlijk door Peter Buddemeijer overhandigd aan het bestuur van MUBO, waarbij ook de schenkingsovereenkomst officieel is ondertekend.

In zijn nog korte bestaan heeft MUBO een collectie van meer dan 20 werken van Pierre Janssen in bezit gekregen via schenkingen en bruiklenen voor onbepaalde tijd. Inmiddels de grootste collectie in Nederland. Het bestuur van MUBO is dan ook zeer verheugd met deze schenking en ziet de houtskooltekening als een prachtige aanwinst voor zijn Pierre Janssen collectie.

Kijk ook bij

Benefietconcert met Og3ne en Emmelie

Op vrijdag 23 december om 20.00 uur is de Ruwenberg het kerstdecor voor het benefietconcert …