Racerunner Juul van den Brink (links) deed vorig jaar met zijn trainster Carolien Wellen al mee aan de Riemersma Leasing Kangoeroeloop (foto: Rob Janssen)

‘Uniek Sporten Paraloop’ nieuw onderdeel Riemersma Leasing Kangoeroeloop

De Riemersma Leasing Kangoeroeloop mag dit jaar dan al voor de 48e keer worden gehouden op tweede kerstdag, dat wil niét zeggen dat de recreatieve loop van sportclub Prins Hendrik zich niet ontwikkelt. Na de toevoeging van een Kidsrun vorig jaar, maakt dit jaar weer een nieuw onderdeel zijn opwachting op het programma. Dat is de Uniek Sporten Paraloop, die nog maar eens extra onderstreept dat de Kangoeroeloop écht voor iedereen toegankelijk is.

Het idee om de Kangoeroeloop voor een nóg breder publiek toegankelijk te maken, stond eigenlijk al langer op het lijstje van Prins Hendrik. Zo liepen er al eerder deelnemers met een visuele beperking mee, samen met hun ‘Running Blind’ buddy. En vorig jaar verschenen ineens twee heuse Racerunners aan de start voor de 7,5 kilometer: PH-trainster Carolien Wellen en haar pupil Juul van den Brink (16) uit Heesch. Zij voltooiden hun afstand met succes maar: “Het was wel wat lastig, met de Racerunner door het zand”, zo blikt Juul terug. “Een parcours over de verharde weg is toch makkelijker.” Dat parcours komt er dit jaar, met dank aan ontvangen subsidies van zowel de provincie Noord-Brabant als de gemeente Vught. Daarmee kan Prins Hendrik de basis leggen voor de ‘Uniek Sporten Paraloop’, die openstaat voor deelnemers met wat voor beperking dan ook.

3,5 kilometer
Die Uniek Sporten Paraloop voert over een parcours van 3,5 kilometer. Start en finish zijn op de atletiekbaan op het Stadhouderspark. Voorzitter Rien van Haperen van Prins Hendrik is enthousiast: “Vorig jaar hadden we de Kidsrun, nu de Paraloop erbij. Die voegen iets toe aan de Kangoeroeloop zoals die altijd geweest is. Hiermee laten we zien dat je óók met een beperking aan zo’n massaal evenement mee kunt doen.” De Kangoeroeloop trekt jaarlijks tussen de 2.000 en 3.000 deelnemers. Prins Hendrik toont met de nieuwe toevoeging weer nadrukkelijk aan dat de vereniging zich bewust is van haar maatschappelijke functie. Niet voor niets kent de afdeling Special Sports van de vereniging al trainingsgroepen voor Racerunners, Running Blind én voor sporters met niet-aangeboren hersenletsel. In die groepen kunnen geïnteresseerden ook in de weken vooraf komen oefenen voor de Kangoeroeloop.

Deelname gratis
Deelname aan de Uniek Sporten Paraloop is helemaal gratis! De organisatie hoopt op tweede kerstdag een groot peloton deelnemers aan de start te krijgen. Dat hoeven dus niet alleen Racerunners te zijn, het kunnen bijvoorbeeld ook lopers met ernstig overgewicht zijn. Iedereen bepaalt zijn of haar eigen tempo. De start is om 13.30 uur, gewoon tussen de start van de 5 km, 7,5 km, 12 km en 15 km van de reguliere Kangoeroeloop. Juul van den Brink is zeker van de partij: “Ik hoop dat er veel mensen meedoen. Probeer het maar eens een keer en kijk wat je ervan vindt. Ik moest er óók aan wennen.”

Kijk ook bij

Pilotenhulp en de vooroorlogse Werkliedenvereniging

In de meest recente uitgave van ‘Schatten van Vught’ vertelt Wieke Schrover over een dramatische …