Uitvaartverzekering afsluiten op oudere leeftijd

Ingezonden mededeling

Een uitvaartverzekering afsluiten is in principe voor iedere leeftijd mogelijk. Wel betaal je relatief minder maandpremie als je nog jong bent. Gemiddeld genomen heb je dan nog heel wat jaartjes te leven en dus kun je door de tijd heen nog vaak premie afdragen. Ben je al wat ouder, dan betaal je juist een hogere maandpremie. De verzekeraar kijkt namelijk naar het risico op een vroegtijdige uitkering. Bij een ouder persoon zal het tijdstip van uitkeren veel sneller zijn en dus kan de verzekeraar ook minder premie innen bij de verzekeringsnemer. Vandaar dat de verzekeraar een hoger premiebedrag hanteert, zodat zij nog voldoende geld kunnen innen voordat de verzekerde komt te overlijden.

Maximale leeftijd bij afsluiten van uitvaartverzekering?
Een speciale senioren uitvaartverzekering bestaat dus eigenlijk niet, omdat het afsluiten van een uitvaartverzekering op een latere leeftijd moeilijkheden voor de verzekeraar kan opleveren. Sommige verzekeraars hanteren zelfs een maximale leeftijd waarop je een uitvaartverzekering kan afsluiten. Waar de maximale leeftijdsgrens precies ligt, verschilt per verzekeraar. Bij DELA en Monuta ligt de grens bijvoorbeeld op 75 jaar, terwijl dit bij Klaverblad 70 jaar is.

Gezondheid speelt ook een rol
Net als de leeftijd speelt de gezondheid ook een rol bij de vraag of een uitvaartverzekeraar iemand wilt laten verzekeren. Bij een ouder persoon is de kans sowieso groot dat er bepaalde gezondheidsklachten zullen optreden, maar ook bij jongeren is dit soms het geval. Iemand met veel gezondheidsproblemen heeft statistisch gezien een grotere kans om eerder te komen overlijden, dus de verzekeraar loopt hier ook een risico. Om deze reden vragen sommige verzekeraars om een gezondheidsverklaring wanneer je een uitvaartverzekering wilt afsluiten. Wil je weten bij welke verzekeraars je terecht kunt op latere leeftijd en zónder gezondheidsverklaring? Dan vind je hier een handig overzicht met alle grote uitvaartverzekeraars naast elkaar, zodat je deze makkelijk met elkaar kunt vergelijken.

Carenzjaren
Heb je een uitvaartverzekeraar gevonden bij wie je een verzekering kunt afsluiten, ongeacht de leeftijd en medische toestand? Dan hanteren deze verzekeraars vaak de zogeheten carenzjaren. De verzekeraar kan in dit geval dus niet inschatten hoe jouw gezondheid er op dit moment uitziet, dus dragen zij een risico. Om dit risico te verkleinen, stellen zij een wachttijd in die carenzjaren wordt genoemd. Deze periode duurt meestal twee jaar en als je komt te overlijden tijdens de carenzjaren, dan keert de verzekeraar niet het volledige verzekerde bedrag uit. Je krijgt dan alleen de betaalde premie + rente, minus de gemaakte kosten van de verzekeraar terug. Na afloop van de carenzjaren krijg je wel het volledige bedrag uitgekeerd.

Liever vandaag dan morgen een uitvaartverzekering afsluiten
De moraal van het verhaal is dus dat je beter vandaag dan morgen een uitvaartverzekering kunt afsluiten. Hoe jonger je bent, hoe minder hoog de premie is die je hoeft af te dragen, ook al moet je wel over een langere periode betalen. Tel je namelijk het totale bedrag wat je aan premie hebt betaald bij elkaar op, dan zal dit nog altijd lager zijn dan het te verzekeren bedrag, zeker als je voor indexatie kiest. Bij een indexatie kijkt de verzekeraar jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en aan de hand daarvan wordt het verzekerde bedrag aangepast. Ook de premie stijgt dan mee, maar hier merk je nauwelijks iets van. Met deze aanpassing ben je ook in de toekomst goed verzekerd voor de kosten van een uitvaart!

Kijk ook bij

Verkoop 10 woningen in Marktveldplein gestart

Green Real Estate maakt bekend op 8 december 2023 te starten met de verkoop van …