Home / Algemeen / Uitgebreid aandacht voor de Brabantse meesters
Patisserie De Rouw
Jan Sluijters, danseres, ca. 1907 co Pictoright Amsterdam 2018. Singer Laren, bruikleen uit particulier bezit WEB

Uitgebreid aandacht voor de Brabantse meesters

De kunstenaars Jheronimus Bosch, Vincent van Gogh en Jan Sluijters zijn voor Het Noordbrabants Museum van belang omdat ze in Brabant hun kunstenaarschap tot ontwikkeling brachten. De artistieke nalatenschap van deze drie Brabantse meesters is een rode draad in de programmering en collectiepresentatie van het museum. In 2019 belichten verschillende tentoonstellingen de invloedrijke kunst van Jheronimus Bosch, Vincent van Gogh en Jan Sluijters.

Jan Sluijters. De wilde jaren
17 nov 2018 t/m 7 apr 2019
De tentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren is de eerste expositie die de focus legt op het vroege werk van Jan Sluijters (1881-1957). Het laat zien hoe hij zich onder invloed van de nationale én internationale moderne kunst ontwikkelde tot een toonaangevend modernist. In deze wilde, experimentele fase, verkende hij verschillende moderne kunststromingen. De kracht van kleur staat in deze schilderijen centraal. Daarmee gaf Sluijters, die later bekend zou worden als dé Nederlandse societyschilder, een impuls aan de ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland.

Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen
1 dec 2018 t/m 10 mrt 2019
Na het geweldige succes van de Boschexpositie in 2016 heeft Het Noordbrabants Museum zich voorgenomen met regelmaat werk van Jheronimus Bosch terug te brengen naar zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch. Deze december komt het schilderij De Aanbidding der Koningen uit The Metropolitan Museum of Art in New York naar Den Bosch. Aan de hand van dit eigenhandige werk wordt in de expositie Uit de stal van Bosch de invloed van de meester op zijn leerlingen en navolgers belicht. Het Bosch Research and Conservation Project II onderzocht een aantal vroege kopieën van Bosch’ werk. Dit leidde tot een aantal verrassende nieuwe inzichten.

Ali Banisadr. Eerste museale solotentoonstelling in Europa
6 apr t/m 25 aug 2019
De Iraanse kunstenaar Ali Banisadr (Teheran 1976) maakt schilderijen die wervelen van figuren en kleuren. De bonte werken verwijzen naar zowel Perzische miniaturen als de laatmiddeleeuwse schilderkunst van Jheronimus Bosch, de Venetiaanse kunstenaars Paolo Veronese en Tintoretto en het abstract expressionisme. In het voorjaar van 2019 beleeft Ali Banisadr zijn Europese debuut met een overzichtstentoonstelling in Het Noordbrabants Museum. Dit sluit aan bij het streven van het museum om te verrassen met toonaangevende hedendaagse kunstenaars die nog niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn geweest. Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Renschdael Art Foundation.

Gerard & Cornelis van Spaendonck
26 apr t/m 25 aug 2019
De Brabantse broers Gerard (Tilburg, 1746 – Parijs, 1822) en Cornelis (Tilburg, 1756 – Parijs, 1839) van Spaendonck leerden het schildersvak in Antwerpen. Met Gerard voorop vertrokken ze van daaruit naar Parijs waar ze snel carrière maakten als schilders van bloemen. Uit (kunst)historisch onderzoek blijkt dat de positie van beide kunstenaars in het artistieke milieu van Parijs rond 1800 aanzienlijk was. De recente herwaardering is aanleiding voor Het Noordbrabants Museum om hun werk in een breder historisch perspectief te presenteren.

Van Goghs intimi. Vrienden, familie, modellen
21 sep 2019 t/m 12 jan 2020
Vincent van Gogh was een gepassioneerd man. Zijn relaties waren vaak sterk en langdurig, maar hij wist met zijn uitgesproken karakter ook mensen van zich te vervreemden. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, brieven en documenten geeft Van Goghs intimi. Vrienden, familie, modellen een brede blik op de personen die een belangrijke rol speelden in zowel het leven als het werk van Vincent van Gogh. De tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum breekt met de gangbare visie van de getormenteerde, eenzame kunstenaar.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

High tea bij het Lambertuspodium op 29 februari

Op zaterdag 29 februari vanaf 15.00 uur verzorgt het Lambertuspodium een bijzondere high tea in …