(Foto: © Wesley Maas Fotografie)

Tweede ‘Hoge Bomen Festival’ op Fort Isabella zet in op gehele families

“Iedereen ziet dat je bevoorrecht bent als je op deze unieke locatie zo’n concert mag organiseren. Een fijne omgeving en aansprekende bands die de muziek van ‘historische’ artiesten en groepen ten gehore kunnen brengen”, vertelt organisator en initiatiefnemer Ruud Bruins (56) enthousiast. Hij is trots op zijn formule: een aantal uiterst goede en gelouterde coverbands samenbrengen op een podium en een locatie.

Door Ton Wagenaars

“We zijn blij met onze bands. We hebben er een kleine vijftig waaruit we kunnen putten en we zijn kritisch en horen of hun sound aan de criteria voldoet. We hebben goede relaties met hen omdat we ze waarderen, goed behandelen en niet schromen om ook onderdak voor hen te regelen. Dan ga je samen iets groots aanbieden”, zegt Bruins, die afkomstig is uit de Achterhoek, maar al dertig jaar in Den Bosch woont met zijn Vughtse echtgenote. Ook is hij bekend met de Isabellakazerne van weleer, waar hij in zijn jeugd een militaire opleiding volgde en de baret droeg op de plek waar nu het immense podium verrijst.

Op een dekentje met vrienden of gezin
Vught kende de primeur van het festival dat de naam kreeg van Hoge Bomen Festival omdat het de eerste keer in 2019 dus inderdaad plaatsvond in de schaduw van eeuwenoude bomen die het voormalige kazerneterrein in Noord-Vught omzoomden. Bruins: “Dus Vught had de primeur en dat kwam omdat we de omgeving uniek vonden en ook omdat de gemeente direct alle medewerking gaf. Geweldig hoe dat werd opgepakt, samen met de nieuwe eigenaars van de Isabella.” De organisator die van wanten weet als het om popmuziek gaat heeft affiniteit met senioren. “Ik ken hun muziek en waardeer deze. Het zijn dan ook concerten voor verschillende leeftijdscategorieën, je kan er met de hele familie naar toe, met je kinderen, maar ook al met je kleinkinderen. Je spreidt een dekentje uit en je gaat liggen luisteren. Dansen mag ook en dat gebeurt ook gaandeweg de dag en latere uren. Ik weet zeker dat de bands de Vughtse dames op hun naaldhakken doen trillen. Ik hoor wel eens dat het een beetje Woodstock lijkt maar uiteraard in minivorm. Ik ervaar het als een groot compliment.” Verder weet Bruins dat het organiseren van zo’n festival: “best nog een hele opgave is. Denkt u aan de veiligheidsmaatregelen, de gehele techniek zoals de verlichting en het geluid en het regelen van het verkeer.”

Van Creedence Clearwater Revival tot Fleetwood Mac
Dit jaar kunnen tweeduizend bezoekers het festival bezoeken dat over twee dagen verspreid is met iedere dag een andere bezetting. Het ultieme tributeband-festival in Vught is op zaterdag 21 en zondag 22 mei. Op zaterdag krijgen de bezoekers muziek voorgeschoteld van Johnny Cash. David Bowie, The Eagles, The Rolling Stones en Alice in Wonderland. Zondag wordt vervolgd met de optredens van Creedence Clearwater Revival, Supertramp, Joe Cocker, Fleetwood Mac, The Beatles en MusiCare. Niet alle bands komen uit Nederland; er zijn ook tributebands uit het buitenland, zoals Italië en Hongarije.

Een tegenvaller is dat de oude locatie van het eerste optreden dit keer niet gebruikt kan worden wegens de vele werkzaamheden op Fort Isabella. Daarom is uitgeweken naar het oude exercitieterrein waar ook hoge bomen staan, maar minder gras is. Er zal echter een corridor zijn om aansluitend aan dit terrein een plekje te zoeken op andere groene velden. “Dan is het alleen nog hopen op twee dagen goed weer. Daar hebben we geen zeggenschap over. We hebben wel parasols met een middellijn van 32 meter.”

In het veranderen van de verschillende decors zijn de medewerkers getraind en dat verloopt ook altijd snel en gladjes waarbij er op de achtergrond de muziek wordt gedraaid uit de episodes van de Flower Power, de British Invasion en de aloude Motown of Stax-sound. Op de site van het Hoge Bomen Festival zijn nog enkele kaarten beschikbaar, maar dit aantal slinkt snel.

Vanwege de omvang van de happening worden bezoekers verzocht het terrein met de fiets of te voet te bezoeken. Voor auto’s is er wat parkeergelegenheid, maar niet in de directe omgeving. Meegenomen eigen drank wordt bij de entree ingenomen. Op het terrein zijn volop gelegenheden om een drankje te bestellen of een hapje te nuttigen bij de verschillende foodtrucks. Verkeersregelaars staan iedereen bij om de juiste route te vinden. Mocht het niet lukken om een plekje te veroveren op het Vughtse Hoge Bomen Festival, dan is er ook nog een kans op 10 en 11 september in Den Bosch.

Kijk ook bij

Kerstconcerten Kerstkoor Boxtel

De Vereniging Kerstkoor Boxtel zal dit jaar twee kerstconcerten verzorgen. U bent van harte welkom …