Tweede editie ‘Vught Ontmoet Nieuw Talent’

Vught heeft volop nieuw en jong talent. Vrijdag 20 september demonstreren die jongeren hun talent tijdens het tweede ‘Vught ontmoet nieuw talent-festival’. Dit is een dag die vóór jongeren en ook dóór jongeren georganiseerd wordt.

Het festival wordt gehouden rond jongerencentrum Elzenburg aan de Lidwinastraat in Vught. Dit jaar wordt ook gebruikgemaakt van het Lidwinaveld. Volgens initiatiefnemer Xander Beks stoppen de jongeren veel energie in het festival en laten ze zo zien dat ze niet alleen roepen, maar dat ze ook zelf de handen uit de mouwen durven te steken. Xander Beks: “Alleen maar roepen dat er in Vught niets gebeurt is te gemakkelijk. Dan is het knap dat ze zelf in de ‘driver seat’ willen gaan zitten en ze daardoor ook de lastige kanten van het organiseren ervaren. Ze doen ervaring op, leren afzien, moeten hun geduld oefenen en leren vasthoudend te worden. Opgeven als je fouten maakt, is te gemakkelijk. Ja, ze zullen andere ideeën willen uitproberen en zo ook leeftijdgenoten helpen en misschien wel hun voorbeeld zijn. De jongeren ontdekken ook dat ze rekening moeten houden met anderen. Dat willen we toch. Dan moeten we dat vooral willen waarderen en niet steeds blokkades opwerpen. Daar komen we niet mee verder. Zij zijn onze toekomst. Zij hebben met de nodige zweetdruppels een interessant en gezellig ‘Vught heeft nieuw talent-festival’ bedacht.”

Esther Vergeer Foundation
Leerlingen van basisschool De Avonturier komen het eerst aan de beurt. Zij doen mee aan een sponsorloop. Het goede doel is de Esther Vergeer Foundation. Esther Vergeer is de succesvolste Nederlandse gehandicapte tennisster en was jarenlang de onbetwiste nummer één van de wereld. Ze is niet gehandicapt geboren. Tot haar zesde jaar was zij een heel gezond meisje. Toen ze zes jaar was, moest ze een zeer risicovolle operatie ondergaan en daardoor kwam ze in een rolstoel terecht. Tijdens haar revalidatie deed ze allerlei sporten en koos uiteindelijk voor de tennissport. Volgens Esther versterkt sport je gezondheid en het zelfvertrouwen en daardoor kun je positiever in de wereld staan. Sport geeft een kans om je beperking aan te kunnen en daardoor ligt een eigen toekomst open. Deze sponsorloop kan worden gehouden door medewerking van MOVE Vught. Esther Vergeer komt vrijdag naar Vught en brengt dan een oprolbare tennisbaan mee. Daardoor kunnen jongeren die gebonden zijn aan een rolstoel zelf ervaren hoe fijn rolstoeltennis kan zijn. De sponsorloop start om 13.00 uur op het plein van De Avonturier. Natuurlijk kunnen kinderen van andere basisscholen ook meedoen. De finish is vervolgens op het Lidwinaveld, tegenover Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg.

Arbeidsmarkt
Studenten van Beekvliet en het Maurick College kunnen tussen 14.00 en 16.00 uur op het Lidwinaveld, tijdens een arbeidsmarkt, kennismaken met organisaties en bedrijfsleven zoals brandweer Vught, defensie Vught, Gubbels Cromvoirt en ook tuinderij De Scheve Schup Vught. Xander Beks: “Zo kunnen jongens en meisjes aangepast kennismaken met beroepen en de daarvoor noodzakelijke opleiding.” Er zijn workshops, demonstraties en de jeugd kan rolstoeltennis uitproberen. Samen met studenten van Helicon en tuinderij De Scheve Schup kunnen kinderen de kunst van het koken ontdekken. Dit begint om 18.00 uur. Aanmelden is verplicht! Na afloop kan al het lekkers natuurlijk geproefd worden. Jongeren van een vmbo-opleiding gaan bij dit onderdeel praktijkervaring opdoen.

Elzenpop
Het muziekprogramma vindt ’s avonds op het Lidwinaveld plaats. Daar treden op: Jantje, Senovess, Supergaande en Famke Louise. Allemaal landelijke artiesten die ook bij Vughtse jongeren zeer bekend zijn. De kaartjes kosten 12,50. Elzenpop eindigt om middernacht (00.00 uur). Meer informatie is te vinden op: vughtontmoetnieuwtalent.nl/elzenpop/.

Kijk ook bij

Cursus Sterrenkunde in Den Bosch

Galaxis, de afdeling ‘s-Hertogenbosch van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), verzorgt …