Kirsten van Teijn (Foto: Karin Jonkers)

Tweede editie Queer Arts Festival in Verkadefabriek

Na een succesvolle editie in mei 2023, krijgt het Queer Arts Festival een tweede editie in de Verkadefabriek in Den Bosch, van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni. Drie dagen lang staat queer kunst centraal in een multidisciplinair programma; van films, theater en cabaret tot performances, exposities, workshops en gratis randprogramma. Het festival is een diverse en inclusieve viering van queer kunst, cultuur en community.

Tijdens het festival is de queer community niet de gast, maar de host. De Verkadefabriek werkt hiervoor samen met twee queer programmamakers: Kirsten van Teijn en Malou van Doormaal.

Directeur Jeffrey Meulman: “De reacties van het publiek, de makers en de community naar aanleiding van de eerste editie, sterken ons in het beeld dat dit festival belangrijk is. Omdat er nog altijd behoefte is aan een plaats voor ontmoeting, omdat er niet altijd evenveel begrip voor queer-zijn is, omdat het belangrijk is dat queer kunst gemaakt en gepresenteerd wordt. Tijdens de eerste editie merkten we hoe belangrijk het is om de queer community te betrekken bij het samenstellen van het programma. Dat hebben we dit jaar verder uitgebreid.”

Unieke programma’s
Cabaretier Kirsten van Teijn programmeert en presenteert een aantal voorstellingen op het festival. Van de opening waar ook dit jaar ‘The state of queers’ wordt uitgesproken, tot een Qlub Stand-up met queer cabaretiers, een BurlesQue’er Night, live podcastopnames, de BoekenQlub, verschillende theatrale onderzoeken en Qlub Verkade, waar het queer zijn gevierd wordt. “Als maker met een queer thema weet ik hoe moeilijk het is om (veilige) plekken te vinden om je kwetsbare verhaal te kunnen delen. Door alle voorgesprekken die ik heb gevoerd met de makers van dit festival voel ik weer hoe noodzakelijk het is dat deze plekken gecreëerd worden in een stad als Den Bosch. Ik ben echt heel trots dat we weer drie(!) dagen lang elkaar kunnen ontmoeten en vieren in de Verkadefabriek.”

Gratis flaneerprogramma
Voor het uitgebreide randprogramma wordt samengewerkt met verschillende professionele en amateurkunstorganisaties. Dit ‘flaneerprogramma’ is grotendeels gratis te bezoeken, om het festival toegankelijk te maken voor een divers publiek. Mensen die zich identificeren als queer, maar ook zogenaamde ‘allies’ en nieuwsgierige kunstliefhebbers.

Feest
Op zaterdagavond, na In Qoncert met rapper en songwriter Babs (ook bekend van Wie is de Mol) en elektro hiphop van FATA BOOM, kan tot in de late uurtjes gedanst worden bij Qlub Verkade met o.a. ‘Aan de karaook met Dook’ en natuurlijk de Bossche Queen Miss Puma Hilton!

Volledige programma
Het programma, meer informatie en updates over het festival, is te vinden op www.verkadefabriek.nl/queer. Het flaneerprogramma wordt de komende maanden nog verder aangevuld.

Tickets
Tickets voor het Queer Arts Festival zijn te koop via de website van de Verkadefabriek. Je kunt tickets kopen voor losse programma-onderdelen, of een festivalticket voor de hele dag.

Queer Arts Festival, vrijdag 7 t/m zondag 9 juni, dagticket v.a. € 30, losse tickets v.a. € 10. Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, 5211 VD ‘s-Hertogenbosch.

Kijk ook bij

Geef jouw sportkleding een tweede kans

Na de zomervakantie wordt voor de 6e keer de Sportkleding Weggeefbeurs gehouden. Vanaf april is …