Jo Sterke (links) en Cees van de Loo door de Leyetocht gehuldigd als vrijwilliger van het jaar. (Foto: Hans van Rooij)

Twee tachtig plussers ‘vrijwilliger van het jaar’ bij Leyetocht

Elk jaar benoemt de Leyetocht een vrijwilliger van het jaar. Voor het jaar 2018 komen twee kandidaten in de leeftijd van 81 jaar in aanmerking: Jo Sterke en Cees van de Loo uit Helvoirt. Beiden actief bij de ATB Leyetocht als verkeersregelaar.

Voor jarenlange inzet en de spontane hulp krijgen zij deze titel plus de daarbij behorende handdoek van de Leyetocht. Door ziekte van een van de vrijwilligers bij de bekendmaking, zijn beiden later gehuldigd en in de bloemetjes gezet. De routes van de Leyetocht van zondag 18 augustus zijn eerder bekendgemaakt. De mountainbiketocht op zaterdag 17 augustus is daarbij zeker aan de orde gekomen.

Volhouders
De wielersport staat bekend om zijn echte volhouders. Daar kunnen de nog actieve inwoners uit Helvoirt prima toe gerekend worden. Zij houden het als tachtig plussers vol om de deelnemers aan de mountainbiketocht veilig te laten oversteken tijdens het jaarlijkse fietsfeest door de bossen en over landweggetjes. Vanaf het eerste uur dat er een mountainbiketocht op het programma staat, zijn de gepensioneerde vrijwilligers actief voor de Leyetocht. Dit jaar alweer voor de dertiende keer. In augustus zijn ze opnieuw van de partij, lieten zij weten tijdens de huldiging. De mountainbiketocht kent dan drie keuzeafstanden: 30, 40 of 50 km.

Zorgpark Voorburg
De formule van de toertochten op zondag is niet gewijzigd. Bij Leyetocht editie 42 zijn de keuzeafstanden als vanouds. De gezinstochten van 25 en 39 km. De middenafstanden van 50 en 75 km en als langste routes de 100 en 150 km. Deze laatste afstand blijft in beeld bij de Leyetocht. Een afstand die thuishoort bij het populaire fietsevenement, vindt de organisatie. Waar gaat de fietstocht dit jaar heen? Voor de gezinstochten over 25 en 39 km staan een bezoek aan en een stop op Zorgpark Voorburg in Vught op het programma. Daarheen zijn al ‘proefritten’ gemaakt. Die beloven heel veel goeds. Prachtige lanen, mooie paden met indrukwekkende bomen die wellicht een eeuw oud zijn. De routes over 50 en 75 km gaan samen op vanuit Helvoirt richting Haaren, Oisterwijk en Spoordonk. De 50 km heeft een stop bij Mieke Vingerhoeds in Oirschot. De 75 km houdt halt in Son en Breugel bij Café De Zwaan. Daar krijgen de deelnemers aan de 100 en 150 km ook de gelegenheid nieuwe energie op te doen. Bij café De Zwaan in Son en Breugel is ook een start voor de routes over 75, 100 en 150 km.

Kijk ook bij

Open Inloop PvdA-GroenLinks

Komende weken spreekt de Vughtse gemeenteraad o.a. over de vaststelling van beleidsnotitie Vrijkomende Agrarische Bebouwing …