De nieuwe OCO’s Fien Soetekouw en Monique van Haaren

Twee nieuwe OCO’s van start

De afkorting OCO staat in gemeente Vught voor onafhankelijke cliëntondersteuners: een groep dames en heren, die zich onafhankelijk, gratis en vertrouwelijk inzet voor dorpsgenoten met een hulpvraag. Om de zichtbaarheid van deze OCO’s te vergroten stellen we met regelmaat een OCO voor. Dit keer: twee vers opgeleide OCO’s die staan te popelen om van start te gaan: Fien Soetekouw en Monique van Haaren.

Met 45 jaar werkervaring in de zorg is Fien Soetekouw wat je noemt één brok ervaring. Ze werkte zowel binnen de zorgmuren als daarbuiten, in de thuiszorg bij Vughterstede. Fien: “Nu ben ik met vervroegd pensioen. Eerst heb ik een paar maanden lekker niks gedaan, maar het begint toch te kriebelen. Ik wil voor iemand anders iets kunnen betekenen.” Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus kwam ze via-via in contact met OCO. Fien: “Voor de juiste weg in de zorg kan ik natuurlijk veel betekenen, maar ik denk ook dat ik op het gebied van financiën anderen goed vooruit kan en wil helpen. Als het huishoudboekje niet meer klopt, kan het heel erg helpen om daar weer overzicht in te krijgen en te houden. Ik heb hier nu nog wel hulp van mede-OCO’s voor nodig. Maar zie me dat als OCO zeker ook doen. Als je daarmee toch een paar mensen kunt helpen, is dat toch geweldig?”

Veel hulpinstanties
Monique van Haaren is van huis uit een echte bèta. Ze was het eerste (dappere) meisje op de technische school met de kennis en ambitie om wiskunde te gaan studeren. Maar soms loopt het leven anders, op haar achttiende raakte ze depressief en dat bleef ze. Monique: “Daar ben ik heel open over. Ik heb daar nog nooit een negatieve reactie op gekregen.” Ze kent als ervaringsdeskundige haar weg in de zorg, al vanaf haar geboorte is ze zwaar slechthorend. Monique: “Er zijn bijvoorbeeld ontzettend veel hulpinstanties en regelingen in Vught, Cromvoirt en Helvoirt, maar je moet het wel weten. Zelf wist ik lange tijd niet dat je bijvoorbeeld via de Wmo zoveel hulp kunt krijgen.” Als OCO richt Monique zich op doven en slechthorenden, dorpsgenoten met een psychische kwetsbaarheid en mensen die last hebben van eenzaamheid. Monique: “Ik denk dat het kan helpen dat je iemand tegenover je hebt die heel goed weet waar ze het over heeft. Het lijkt me een mooie manier om anderen te helpen met de ervaring die ik in al die jaren heb opgedaan.”

Hulp nodig?
Je kunt bij een OCO gratis terecht. Een OCO ondersteunt alleen jóúw belang. Los van de gemeente of wie dan ook. Een OCO kent de weg, gaat met je mee en weet veel van wetten en regelingen. Neem contact op met één van de OCO’s in de gemeente Vught: klik hier.

Kijk ook bij

Bomenverhalen via KANT op het Bomenfestival

Vrijdag 25 oktober worden bomen van alle kanten in het zonnetje gezet. Op zorgpark Voorburg …