Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. At The Window. Bartolottihuis. 2022

Twee nieuwe exposities in Museum Slager

Vanaf 12 december zijn in Museum Slager twee nieuwe exposities te zien: ‘Fotografie met een schildersziel’ van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier en de herinrichting van de vaste collectie van de kunstenaars Slager.

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier heeft in 25 jaar tijd een rijk en divers oeuvre ontwikkeld en een unieke positie opgebouwd binnen de Nederlandse fotografie. Marie-Jeanne fotografeert met de analoge Hasselbladcamera, werkt alleen met natuurlijk licht en maakt prachtige foto’s van mensen, interieurs en stadsgezichten. De interieurfoto’s met een menselijke figuur en haar stillevens doen denken aan bekende Nederlandse schilders als Johannes Vermeer en Clara Peeters. De unieke fotografische beelden transformeren het heden naar het verleden. Niet vanuit een hang naar nostalgie, maar vanuit een diep verankerde behoefte aan stilte en rust. Die behoefte heeft Marie-Jeanne van jongs af aan. Als kind woonde ze in Brabant. Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier exposeert vaak. ‘Fotografie met een schildersziel’ is tot en met 14 april 2024 te zien en biedt een keuze uit haar At the Window-serie, stillevens en interieurfoto’s van eeuwenoude huizen in zwart-wit.

Piet Slager. Jeannette met de grote hoed

Museum Slager beschikt over zeer veel werken van de acht kunstenaars Slager. Ook nu nog ontvangt het museum regelmatig schenkingen. Zo is wat begon met de erfenis van Suze en Hein Bergé uitgegroeid tot een prachtige veelzijdige collectie waarmee het mogelijk is om elke drie jaar een nieuwe expositie in te richten. Nieuw in ‘Hét museum voor realistische kunst in ’s-Hertogenbosch’ is de actuele thematische indeling en informatie over de kunstenaars en hun werken. De werken van de kunstenaars Slager zijn te zien in zalen met thema’s zoals ’s-Hertogenbosch als garnizoensstad, het culturele leven in de stad en de (ontwikkeling van) kunstopleidingen. Ook wordt in twee zalen apart aandacht gegeven aan de vier vrouwelijke kunstenaars Slager. De Eregalerij brengt een eerbetoon aan de veelzijdigheid van de schilders Slager met de mooiste portretten, landschappen, stillevens en stads-en dorpsgezichten. De expositie laat hiermee het grote vakmanschap van de kunstenaars Slager zien als ook hun grote betekenis voor de ontwikkeling van de stad ’s-Hertogenbosch, van garnizoensstad tot cultuurhoofdstad van het zuiden.

Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch. Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree € 12,50 (per 1-1-2024 € 13) inclusief kopje koffie/thee. Kinderen tot 12 jaar gratis; kinderen van 13-18 jaar € 4; Museumkaart en Icomkaart gratis.

Kijk ook bij

Open Inloop PvdA-GroenLinks

Komende weken spreekt de Vughtse gemeenteraad o.a. over de vaststelling van beleidsnotitie Vrijkomende Agrarische Bebouwing …