Het Heilig Hartbeeld op het plein voor de Petruskerk (BHIC)

Twee bijzondere dorpen – Heilige en gebroken harten

Op 13 november van dit jaar verschijnt een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek over de geschiedenis van Vught en Cromvoirt. In de komende tijd vertellen auteurs van het boek in deze rubriek een miniverhaal over iets dat zij bij het werken aan dit boek zijn tegengekomen.

Kloostergeestelijken speelden een belangrijke rol in het verstevigen van het roomse geloof. Na 1900 werden vooral de Heilig Hartbeelden populair. Ze werden geplaatst in de openbare ruimte. In 1919 was in Vught 1200 gulden opgehaald voor een Heilig Hartbeeld bij de kerk. Talloze Heilig Hartbeelden werden ook geplaatst in fabrieken en in woningen van rijken en armen. De pensionaires van Regina Coeli betoonden zich het meest ijverig om deze beelden ‘aan de man’ te brengen. Als een gezin niet opendeed, postten de meisjes van Coeli rustig een halve dag voor het huis. Dat bleef niet zonder resultaat. Triomfantelijk kwamen ze dan enkele dagen later terug met een pater van Sparrendaal, die het Heilig-Hartbeeld plechtig zegende te midden van een waaier van bloemen. Pensionaire Marie van Rijckevorsel scoorde in Schoonveld (volgens de pastoor nota bene een ‘socialistische’ wijk) met 17 intronisaties heel hoog. In 1922 deden al zevenhonderd gezinnen in Vught mee aan de actie. Bij Regina Coeli waren ze er diep van overtuigd dat alle inspanning voor het Heilig Hart ze in 1918 beschermd had tegen de Spaanse griep. Immers op Mariaoord, het concurrerende pensionaat, maakte de griep maar liefst negentig slachtoffers. De zusters en meisjes van Coeli hadden wel het voordeel dat een Peruaanse pater Mateo Crawley Boevey ze flink opzweepte. Of hij een goed redenaar was, weten we niet. Maar hij was wel een knappe verschijning. Hij brak het hart van menig non en meisje.

Ad van den Oord

Twee bijzondere dorpen is een uitgave van de Stichting Erfgoed Vught en Bruna Vught. De prijs bedraagt 39,50 (376 pagina’s!). De intekenprijs is tot 1 november 35 euro. Intekenen kan via www.erfgoedvught.nl.

Kijk ook bij

De Corona Monologen: zes indringende voorstellingen

Tijdens de ‘Bossche Zomer’ zullen De Corona Monologen (een terugblik…) te zien zijn. Van 7 …