Thomson bij de onthulling in 1934 van een drinkwaterpomp voor wandelaars tegenover het villapark, langs de Loonsebaan. Op de bakstenen zuil is zijn beeltenis aangebracht (BHIC).

Twee bijzondere dorpen: De burgemeester van het villapark

Op 13 november van dit jaar verschijnt een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek over de geschiedenis van Vught en Cromvoirt. In de komende tijd vertellen auteurs van het boek in deze rubriek een miniverhaal over iets dat zij bij het werken aan dit boek zijn tegengekomen.

In 1920 werd het Vughtse villapark geopend. Het zou volgens de projectontwikkelaars Vught opstuwen tot een buitengemeente zoals Laren, Nunspeet, De Bilt en Overveen. Men liet niet na het Vughtse gemeentebestuur te wijzen op de voordelen: hogere lokale belastingopbrengsten én meer inkomsten voor de plaatselijke middenstand. De meeste woningen in het villapark werden ingericht als tweede huis voor de zomermaanden, voornamelijk voor hoog opgeleide en kunstzinnige Bosschenaren. De landhuizen werden gesitueerd in een vooraf reeds aangelegd tuinlandschap.

De ingang van het villapark werd gemarkeerd door een poort. Een gated community avant la lettre dus. Een gepensioneerd luitenant-kolonel van de marechaussee met een grote grijze snor groeide uit tot de meest markante villaparkbewoner. G.J.P.A. Thomson was zijn naam en in 1922 was hij kamerkandidaat voor een uiterst rechts partijtje, dat vooral de belastingdruk laag wilde houden. Die kandidatuur werd geen doorslaggevend succes, want hoewel de villabewoners graag zo weinig mogelijk belasting betaalden, kreeg Thomson in Vught slechts 27 stemmen. Toch slaagde hij erin de bijnaam ‘burgemeester van het villapark’ te vergaren. Gezag had hij dus wel als hoeder van lage belastingen.

Ook het Bossche stadsbestuur maakte zich zorgen om de lokale belastingen. Maar dan over het feit dat steeds meer van die stadsinkomsten verdwenen naar de gemeente Vught door de uitbreiding van het villapark. Het Bossche gemeentebestuur spande zich vanaf 1917-1918 daarom in voor (gedeeltelijke) annexatie van Vught. De hele twintigste eeuw zou bol staan van Bossche annexatieplannen. Maar dankzij Houdini-trucs van Vughtse burgemeesters zoals August van Lanschot en Fred de Graaf wist Vught telkens weer te ontsnappen uit de Bossche boeien!

Ad van den Oord

Twee bijzondere dorpen is een uitgave van de Stichting Erfgoed Vught en Bruna Vught. De prijs bedraagt 39,50 (376 pagina’s!). De intekenprijs is tot 1 november 35 euro. Intekenen kan via www.erfgoedvught.nl

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …