Wethouder Wim Pennings feliciteert de 25.000e bezoeker van de IJzeren Man. Links op de foto met pet: badmeester Henk van der Pas (Foto: BHIC)

Twee bijzondere dorpen: 25.000e bezoeker IJzeren Man

Op 13 november van dit jaar verschijnt een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek over de geschiedenis van Vught en Cromvoirt. In de komende tijd vertellen auteurs van het boek in deze rubriek een miniverhaal over iets dat zij bij het werken aan dit boek zijn tegengekomen.

Daar sta je dan op vrijdag 31 juli 1959 in je zwembroekje bij de IJzeren Man. Tussen allerlei notabelen en de badmeester, om een stevige handdruk in ontvangst te mogen nemen. Volgens fotopersbureau Het Zuiden ging het om de 25.000e bezoeker. Aangezien het seizoen 1959-1960 maar liefst 300.000 bezoekers naar De IJzeren Man lokte, zal deze 25.000 in juli waarschijnlijk een weekrecord zijn geweest. Hoe het ook zij, de IJzeren Man was in de jaren vijftig een topattractie in Brabant. Na de Efteling trok het zwembad de meeste bezoekers. Toch was baden en zwemmen lange tijd niet vanzelfsprekend. De geestelijkheid oefende druk uit op gemeentebesturen om gemengd zwemmen te verbieden. Ook de Vughtse pastoors bewerkten de gemeenteraad, maar het college onder leiding van burgemeester Frans van Rijckevorsel week niet. Vught was de enige plaats in Brabant waar in de jaren vijftig nog gemengd gezwommen kon worden. Het college had overigens vooral economische redenen: sluiting van het gemengde bad zou een financiële strop voor de gemeente zijn geweest. Toen het Vughtse gemeentebestuur in 1956 ook gemengd zonnebaden toestond (tegen het uitdrukkelijke advies van de Nederlandse bisschoppen in!), kwamen gemeenten zoals Oss, Helmond en Deurne in Vught schoorvoetend informeren hoe ze dat toch voor elkaar gekregen hadden. Vught werd een lichtend voorbeeld in Brabants gemeenteland. Het zal deze jongen in zijn zwembroekje allemaal ontgaan zijn. Maar hij mocht wel twee keer op de foto: in zwembroek én in zijn burgerkloffie. Misschien voor het geval dat de roomse pers de foto met enkel zwembroek te aanstootgevend zou vinden.

Ad van den Oord

Twee bijzondere dorpen is een uitgave van de Stichting Erfgoed Vught en Bruna Vught. De prijs bedraagt 39,50 (376 pagina’s!). De intekenprijs is 35. Intekenen kan via www.erfgoedvught.nl.

Kijk ook bij

Is uw reanimatiecertificaat verlopen?

Stichting HartVeilig Vught doet een dringende oproep aan iedereen die in het verleden een certificaat …