Advertorial
Een uitvaart was vroeger vaak wat meer standaard dan tegenwoordig: een zwarte stoet, een aula vol plechtige gezichten, dezelfde klassieke muziek die bij elke dienst weer terugkwam. Tijden zijn aan het veranderen, en steeds vaker kiezen mensen ervoor om het anders te doen. Een afscheid dat niet draait om regels of tradities, maar eerder om wie iemand écht was. Wat zijn de belangrijkste trends in de uitvaartscene van vandaag de dag? En hoe zorg je voor een afscheid dat recht doet aan iemands leven en wensen?
Herdenken op een manier die past
Een afscheid hoeft niet per se traditioneel te zijn om respectvol te zijn. Sommige families organiseren na de dienst een borrel of diner met de lievelingsgerechten van de overledene. Anderen kiezen voor een moment aan zee, waar de as wordt verstrooid terwijl een kleine groep in stilte of met een glas wijn herinneringen deelt.
Een vriend of familielid die een nummer live zingt. Een fotocollage, een spoken-word-voordracht, een stukje poëzie – een uitvaart wordt steeds vaker een weerspiegeling van iemands karakter.
In het PC uitvaartcentrum in Amsterdam wordt afscheid nemen op een persoonlijke en waardige manier gefaciliteerd; een plek waar elke uitvaart wordt afgestemd op de wensen, achtergrond, religie en cultuur van de overledene en diens nabestaanden.
Meer aandacht voor rouw en nazorg
Waar de focus bij een uitvaart vroeger vooral lag op de dag van het afscheid zelf, groeit het besef dat rouwverwerking en nazorg minstens zo belangrijk zijn. Uitvaartbegeleiding leent zich ook voor hulp aan de nabestaanden zoals in de vorm van administratieve hulp, maar ook op emotioneel en mentaal vlak.
Zo zijn er uitvaartcentra met begeleidingstrajecten, waarbij families na de uitvaart ondersteuning kunnen krijgen bij het omgaan met verlies. Dit kan rouwcoaching zijn, herdenkingsbijeenkomsten of online platforms waar nabestaanden ervaringen en herinneringen kunnen delen. Ook is er aandacht voor alternatieve vormen van rouwverwerking, zoals gezamenlijke wandelingen, creatieve therapie of mindfulness-sessies.
Duurzaam afscheid nemen
Veel mensen willen hun laatste afdruk op de wereld zo klein mogelijk houden. Het is een bekende reden waarom natuurbegrafenissen (letterlijk) steeds meer aan terrein winnen: een biologisch afbreekbare kist, een rustplek in het groen, geen grafsteen maar een boom of bloemen als herinnering.
Ook crematies krijgen duurzamere alternatieven, zoals resomeren, waarbij het lichaam op een milieuvriendelijke manier oplost in water. Zelfs rouwvervoer wordt bewuster gekozen, met elektrische rouwauto’s en lokale bloemen in plaats van geïmporteerde boeketten.
Meer te weten komen over een duurzame uitvaart in Amsterdam? Bezoek pc.nl voor een betekenisvol afscheid.