Topspelers naar Dutch Open 2022 op Bernardus Golf

Van 26 tot en met 29 mei wordt de 102e editie van het Dutch Open op Bernardus Golf in Cromvoirt gespeeld. Dit jaar verhuisde de Dutch Open van september naar het voorjaar. Het is ook de tweede keer dat dit internationale golftoernooi wordt gespeeld op de prachtige baan van Bernardus Golf. Vorig jaar kon door COVID-19 nog maar een beperkt aantal toeschouwers worden toegelaten, maar dit jaar zijn alle beperkingen van de baan en rekent de organisatie op een grote toeloop van belangstellenden. Wat kunnen zij verwachten: een interessant deelnemersveld, tribunes voor toeschouwers bij verschillende holes en een aantrekkelijk promodorp.

Door Carel van Nahuijs

Toernooidirecteur Daan Slooter kondigde de komst aan van een aantal topspelers. De Belg Thomas Pieters (winnaar in 2015) en inmiddels 35e op de wereldranglijst, de Oostenrijker Bernd Wiesberger (8 overwinningen op de DPO Wold Tour en lid van het Europese Ryder Cup team), de 22-jarige Deense tweeling Rasmus en Nicolai Højgard (samen al goed voor 3 overwinningen) en natuurlijk de kopman van het Nederlandse golf Joost Luiten (6 overwinningen in totaal, waarvan 2 keer de Dutch Open, in 2013 en 2016), de Thai Kiradech Aphibarmat, de Zweedse winnaar van 2021 Kristoffer Broberg en ook de ‘Nederlandse’ Amerikaan Johannes Veerman. Verder uiteraard alle Nederlandse topspelers, Daan Huizing, Darius van Driel, Wil Besseling en Lars van Meijel. Evenals andere jaren krijgen verschillende Nederlandse spelers een wildcard. Het kan zijn dat er zich nog meer internationale spelers melden, omdat het Dutch Open ook een van de kwalificatietoernooien is voor zowel The Open (GB) als het US Open. Daan Slooter: “De weg naar de twee oudste Majors loopt voor 13 spelers via Bernardus Golf.”

Brabantse gastvrijheid, Disney World Cromvoirt
Dit jaar wordt de 102e editie van het Dutch Open voor de tweede keer op Bernardus Golf gehouden. Het was vorig jaar voor het eerst dat dit evenement in Brabant werd gehouden. Traditioneel werd het toernooi voornamelijk op banen in het westen van het land georganiseerd. Toen het Dutch Open naar Cromvoirt kwam, wilde baanmanager Sabine Riezebos van Bernardus Golf en haar team vooral: “Mooi weer, een knusse Village, topgolf en Brabantse gastvrijheid en gezelligheid.” Afgelopen jaar is dat ondanks de covidbeperkingen al goed gelukt. Vooral het traditionele promodorp ging op de schop; geen IKEA/Intratuin-achtige verplichte looproute, maar de sfeer van een foodtruckfestival, voor elk wat wils, jong en oud. Niet alleen voor bezoekers, ook voor de spelers zijn er allerlei extra faciliteiten gecreëerd wat sommige spelers de uitspraak ontlokte: “Het lijkt hier wel Disney World.”

Beat the Pro
Sinds een aantal jaren kent het Dutch Open een in de golfwereld uniek evenement: Beat the Pro. Tijdens het Dutch Open wordt op één hole een Beat the Pro gehouden. Amateurs, aangemoedigd door vrienden, familie, clubgenoten en toeschouwers, krijgen op hole 8 (par3) van Bernardus Golf één slag de kans om de deelnemende professionals te verslaan. Wanneer de deelnemer aan Beat the Pro de bal dichter bij de hole slaat dan de toernooispelers, dan wint de amateur een leuke prijs en uiteraard eeuwige roem. Voor Toerspelers telt deze hole gewoon mee voor hun toernooiscore. Dit maakt het concept uniek en mooi in de wereld. Om mee te doen aan Beat the Pro wordt een kwalificatiewedstrijd georganiseerd waaraan golfers via hun eigen club kunnen deelnemen.

Vrijwilligers
Zonder de inzet van vrijwilligers kan er geen golftoernooi georganiseerd worden. Bij de Dutch Open bestaat het vrijwilligerslegioen uit meer dan 1100 enthousiaste golfers. Er zijn allerlei verschillende taken die door vrijwilligers worden gedaan. Belangrijke groep zijn de Marshalls, een soort stewards, die zorgen dat het publiek afstand houdt van de baan en tot de spelers. Het aardige van golf is dat je met spelers mee kunt lopen en kunt zien en meemaken hoe zij spelen. Van dichtbij, maar wel op afstand en stilte in acht nemen wanneer de spelers hun golfslag maken. Het is de rol van de Marshall om te zorgen dat de spelers niet gehinderd worden. Golfers van een club uit het land nemen elk een hole voor hun rekening. Maar er zijn ook vrijwilligers die als chauffeur spelers van het spelershotel naar de baan brengen, die de catering in de baan verzorgen voor spelers en vrijwilligers, prullenbakken opruimen, scoreborden bijhouden, kortom allerlei hand-en-spandiensten verlenen die bij de organisatie van een dergelijk evenement komen kijken. In de loop der jaren is deze groep uitgegroeid tot één grote familie die elkaar elk jaar treft en zelfs samen gaan kamperen in de buurt van het evenement.

Kijk ook bij

Nationaal Monument Kamp Vught 35 jaar

Op vrijdag 18 april is het exact 35 jaar geleden dat Nationaal Monument Kamp Vught …