Fotograaf: Jan Versweyveld

Toneelgroep Amsterdam komt naar Den Bosch

Toneelgroep Amsterdam is een van de grootste theatergezelschappen van Nederland en staat bekend om haar moderne ensceneringen van klassieke stukken. Het gezelschap is de vaste bespeler van Stadsschouwburg Amsterdam, maar op dinsdag 30 januari is de toneelgroep in Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch te zien met ‘De andere stem’. Deze hartstochtelijke voorstelling van Ramsey Nasr is het antwoord op ‘La voix humaine’, de ultieme afscheidsmonoloog met Halina Reijn die door meer dan 30.000 mensen bezocht werd.

In ‘La voix humaine’, de afscheidsmonoloog van Jean Cocteau, belt een vrouw (Halina Reijn) voor een laatste keer met haar ex-geliefde. Het publiek kan alleen op basis van haar reacties gissen naar de mogelijke antwoorden van de afwezige ex. Ramsey Nasr vroeg zich af wat de man aan de andere kant van de lijn te zeggen had en schreef een tekst die zich als een rits met de oorspronkelijke tekst van Cocteau samenvoegt: ‘De andere stem’. Nasr speelt dit weerwoord van de man in regie van Ivo van Hove.

Waar Cocteaus monoloog vooral het verhaal van één vrouw schetst, fileert ‘De andere stem’ de gehele relatie. Het is het verhaal van twee mensen, verslaafd aan de ander, wetende dat ze nooit voor elkaar werden gemaakt. Terwijl de man vooruit wil en probeert praktisch te blijven, lijkt de vrouw het aan de andere kant van de lijn veel moeilijker te hebben. Maar dat is slechts schijn. Gaandeweg wordt duidelijk dat beide partners beschadigd uit de liefdesgeschiedenis zijn gekomen. Het telefoongesprek wordt een levenslijn.

Ook ‘De andere stem’ vol lof ontvangen
Net als ‘La voix humaine’, waarvoor Halina Reijn de prijs voor beste actrice van het internationale theaterfestival KONTAKT in Polen in ontvangst mocht nemen, krijgt ‘De andere stem’ veel lovende recensies. De Volkskrant bekroont de monoloog met vier sterren: “De andere stem blinkt uit door intens spel, klein en meeslepend.” Volgens nieuwsblad speelt Ramsey Nasr “de pannen van het dak” en het geeft de monoloog vier sterren.

Kaartverkoop
‘De andere stem’ van Toneelgroep Amsterdam is dinsdag 30 januari te zien in Theater aan de Parade. Kaarten zijn te bestellen via theateraandeparade.nl
en bij Theaterkassa op 0900 – 33 72 72 3.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …