Tim van Baast (Foto:© Hans-Peter van Velthoven)

Tim van Baast uit Helvoirt ontwikkelt nieuwe zonneauto

Als lid van het Brunel Solar Team ontwikkelt Tim van Baast uit Helvoirt dit jaar een gloednieuwe zonneauto. Hij gaat samen met 17 andere teamleden van start om een nieuwe zonneauto te bouwen voor de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. “Het team heeft de afgelopen jaren al veel meegemaakt. Een jaar geleden werd de race afgelast, twee jaar ervoor brandde onze auto af vlak voor de finish. We zullen er dit jaar alles aan doen om weer op de eerste plek te komen!” vertelt Tim. Hij studeert werktuigbouwkunde aan de TU Delft en zal dit jaar de rol van mechanicus vervullen binnen het team.

Het zonneteam uit Delft heeft het zwaar te verduren gehad de afgelopen jaren. Het afbranden van zonneauto ‘Nuna X’ vlak voor de finish (in 2019), de coronacrisis en de derde plek in de Solar Challenge Morocco staan nog vers in het geheugen gegrift. Het vorige team lukte het om de eerste plek te bemachtigen in de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Na een zenuwslopende race tegen de huidige wereldkampioen en buurland België ging het Delftse team met de hoofdprijs naar huis. Dit jaar zal het nieuwe team er alles aan te doen om de eerste plek te heroveren tijdens het wereldkampioenschap, dat eens per twee jaar wordt gehouden. “Het resultaat in Zuid-Afrika geeft ons nieuwe kracht, het voelt goed dat er weer een overwinning binnen is gehaald. Nu is het onze taak om als eerste over de finish te komen op het wereldtoneel in Australië. We zullen een nog efficiëntere auto moeten bouwen, een grote opgave, maar ik heb vertrouwen dat we alles op alles zetten om dat doel te behalen”, vertelt Tim.

Nuna naar Australië
In oktober zal het team uit Delft voor de 11e keer meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De race gaat vanaf het noordelijke Darwin over een traject van meer dan 3000 kilometer, dwars door de outback, naar het zuidelijke Adelaide. Van over de hele wereld komen er teams om met elkaar de strijd aan te gaan voor de titel ‘Wereldkampioen zonneracen’. Het Brunel Solar Team mag zich het meest succesvolle team noemen met maar liefst 7 gewonnen wereldkampioenschappen. Tim: “Het wordt een heel spannende race nu de concurrentie steeds sterker wordt. Er doen waarschijnlijk 45 teams mee van over de hele wereld, waaronder teams van topuniversiteiten zoals MIT en Stanford. De race zelf is ook een heel groot avontuur. Binnen een paar dagen door heel Australië rijden, vaak zonder bereik of stromend water is een grote uitdaging.”

Pushing Limits
Dit jaar gaat het team een nieuwe zonneauto ontwerpen, bouwen en testen. Hiermee wil het team de race in Australië winnen, maar daarnaast hebben de teamleden nog een ander belangrijk doel. “We willen mensen inspireren op het gebied van duurzaamheid door middel van technische innovaties. Door te laten zien wat mogelijk is op het gebied van duurzame energie, hopen we dat mensen zich bewust worden van hun eigen impact en de mogelijkheden om die te verminderen”, vertelt Tim. Zo staat het team geregeld met hun zonneauto ‘Nuna’ op verschillende evenementen en brengen ze met hun zonneauto bezoek aan scholen door heel Nederland.

Mechanicus
Binnen het team is Tim verantwoordelijk voor de mechanica van de auto. Tim:“Mijn rol binnen het team is het ontwikkelen van een heel goed rijdende auto. Door het innoveren van onze elektrische motor, stuursysteem, remsysteem en wielophangingen wordt de auto sneller en betrouwbaarder. Uiteindelijk is de grootste opgave om alle bewegende onderdelen te laten samenwerken en een soepel rijdende auto te ontwikkelen. Onderdeel mogen zijn van dit team is een heel gave ervaring. De mogelijkheid om alles wat ik geleerd heb tijdens mijn studie toe te passen tijdens zo’n project is een mooie uitdaging. En ondertussen ook nog mijn bijdrage kunnen leveren aan het duurzamer maken van de wereld is de perfecte combinatie.”

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …