Het team uit Delft, 4e van links Tijs Braaksma uit Vught

Tijs (23) uit Vught fietst van Delft naar Dubrovnik

Tijs Braaksma uit Vught fietst met zeven andere studenten uit Delft komende zomer de tocht van Delft naar Dubrovnik. Het doel is om hiermee zoveel mogelijk geld op te halen voor een onderzoek naar hart- en vaatziekten. Dit doen zij binnen de organisatie Heart to Handle, die acht jaar geleden is opgericht door studenten uit Groningen. Sindsdien zijn er elk jaar successen bereikt in verschillende studentensteden en dit jaar is Delft aan de beurt.

Het onderzoek dat zij dit jaar steunen is het onderzoek van hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen, dr. Hester den Ruijter. Zij is in het UMC Utrecht een onderzoek begonnen naar signaalstofjes in het bloed om vroegtijdig hart- en vaatziekten bij vrouwen op te sporen. Het is namelijk gebleken dat hartproblemen bij vrouwen minder goed worden opgemerkt en dat de ziekte zich anders uit bij vrouwen dan bij mannen. Dit is een probleem, aangezien er in het wetenschappelijk onderzoek veel meer mannen dan vrouwen worden bestudeerd, waardoor de meeste kennis rondom deze ziekte over mannen gaat. Er moet hierin meer onderscheid worden gemaakt. Nu komt dan ook de grote uitdaging: het omzetten van deze kennis naar een test die hartproblemen bij vrouwen eerder opspoort, en het uitzoeken welke medicatie mogelijk gemaakt moet worden om hartinfarcten bij vrouwen te voorkomen. Om dit mogelijk te maken, wordt alles op alles gezet om zoveel mogelijk geld op te halen.

Doneren
Bent u benieuwd naar ‘Heart to Handle’ of wilt u doneren? Neemt u dan een kijkje op live.hearttohandle.nl/onderzoek of bezoek een van de sociale media-accounts (@hearttohandle).

Kijk ook bij

Foute Kerstbingo zaterdag 9 december

Een avond vol gezelligheid met glühwein, kerstmutsen, kerstmuziek, een optreden van Jack van Raamsdonk en …