Kleine vos. Foto: Chris van Swaay

Tiende editie van de Tuinvlindertelling

De tuinvlindertelling van De Vlinderstichting is dit jaar extra feestelijk: hij vindt voor de tiende keer plaats. Daarom staat deze zomer in het teken van de TuinvlinderTelTiendaagse. De Vlinderstichting roept iedereen op om tussen 27 juli en 5 augustus mee te tellen in de tuin. Doet u ook (weer) mee?

Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Maar waarom zou je ze tellen? Door vlinders te tellen, kun je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de tuinvlindertelling probeert De Vlinderstichting, samen met iedereen die van vlinders houdt, zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.

Tien dagen vlinders herkennen en melden
Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen. In 2018 viert de Tuinvlindertelling haar tiende editie. Daarom is de telling verlengd naar tien dagen. Dat betekent meer kans op goed weer en meer tijd om te tellen. Tijdens deze TuinvlinderTelTiendaagse is er elke dag een vlinderactiviteit. Zo kan je op vlindersafari met een expert, nachtvlinders kijken of vlinderworkshops volgen.

Noord-Brabant
In Noord-Brabant vinden de volgende twee activiteiten plaats:

Zaterdag 28 juli: Nachtvlinders kijken in Bloemen(pluk)tuin Mrs. Bouquet
Dat er overdag vlinders in je tuin te vinden zijn, weten de meeste mensen wel, maar wist je dat er ’s nachts nog veel meer te zien is? Van de ruim 2.000 soorten vlinders in ons land zijn er maar 53 dagvlinders. De rest vliegt overwegend ’s nachts. Met behulp van een speciale ‘nachtvlinderlamp’ gaan we in Bloementuin Mrs. Bouquet in Heeswijk-Dinther op zoek naar deze nachtelijke bezoekers. Misschien zien we wel een ‘rood weeskind’, of wat dacht je van een ‘groot avondrood’? Je kunt ze zomaar tegenkomen in je tuin! Je bent welkom vanaf 22.00 uur. De vlinders vliegen vanaf zonsondergang.
Locatie: Heikantsedijk 1a, 5473RL Heeswijk-Dinther.

Maandag 30 juli: Vlinderwandeling in Vortum-Mullem
Wil je ook weten welke vlinders er in je buurt rondvliegen? Op maandag 30 juli kun je met een expert op vlinderexcursie bij de Schutkooi in Vortum-Mullem. De Schutkooi is een boerderij welke tussen de biologische landerijen ligt en waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Grote delen van het terrein zijn ingericht om het vlinders, bijen, hommels en andere insecten naar de zin te maken. Het zoemt hier dan ook van het leven! Welke vlinders vinden we hier allemaal? En wat hebben ze eigenlijk nodig? Op deze en veel meer vragen krijgt u tijdens deze wandeling een antwoord. En natuurlijk tellen we alle vlinders die we tegenkomen! De excursie is aan de Veerweg 3, 5827 AD Vortum-Mullem van 10.00 tot 13.00 uur.
Kijk op de website van De Vlinderstichting voor meer informatie en een overzicht van de overige activiteiten.

Droge en warme zomer
Insecten sterven in rap tempo uit, en ook met onze vlinders gaat het niet goed. Er zijn veel minder vlinders dan 25 jaar geleden. Dat komt vooral doordat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Die vonden ze vroeger bijna overal in Nederland. Tegenwoordig zijn bloemenweides verdwenen, versteend of opgeruimd. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. Veel geschikte plekjes hebben plaats moeten maken voor huizen, wegen, industrie en landbouw. En ook het gebruik van gif is desastreus voor deze vrolijke vliegers.

De zomer van 2018 is anders dan we gewend zijn. Het is warm en het is droog. Dat merken we nu aan de aantallen vlinders: er vliegen er heel erg veel. Vlinders die normaal vooral in het zuiden voorkomen, zoals de koninginnenpage en luzernevlinders, zien we nu overal in het land opduiken. Wij zijn benieuwd hoe het zich verder zal ontwikkelen. Zal de aanhoudende droogte straks zorgen voor moeilijkheden? Want ook al houden vlinders van warmte, hun rupsen hebben straks fris groen blad nodig om te eten. En dat zou wel eens moeilijk kunnen worden. Blijf daarom de vlinders tellen in uw tuin. Dankzij uw gegevens kunnen wij de vlinderstand nog beter bijhouden.

Is uw tuin al vlinderklaar?
Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat moet je doen om vlinders naar je tuin te lokken? Plant nectarrijke bloemen voor vlinders, zorg voor voedselplanten voor rupsen en gebruik geen gif.

Kijk voor alle informatie en meer tuintips op www.vlindermee.nl.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …