Theo Mickers 28 maart 1928 – 20 januari 2024

Op 20 januari overleed op een gerespecteerde leeftijd van 95 jaar rustig in zijn slaap Theo J.A. Mickers, gewaardeerd en bewonderd architect van vele bouwwerken in Vught en omgeving. Dat was drie maanden nadat zijn levensgenoot Jeannette (92), met wie hij zes kinderen kreeg, was overleden.

Theo Mickers beschikte in zijn lange werkzame leeftijd over een brede vakkennis aangaande de architectuur, was vindingrijk en innovatief hetgeen hij met enthousiasme kon overbrengen. Hij startte zijn werkzaamheden voor architectenbureau Grips en later Van Halteren in Vught. Na verhuizing naar Den Bosch werd een start gemaakt met zijn eigen bureau: architectenbureau Th.J.A Mickers. Met doordachte en uitgekiende ontwerpen was hij een van de eersten met aandacht voor duurzaamheid.

Met extra veel belangstelling voor zijn geliefde bouwmateriaal baksteen verrezen in Vught Theater de Speeldoos en de aanbouw van Huize Bergen. Hierna volgde midden jaren tachtig het ontwerp van de bibliotheek aan de Dorpsstraat, momenteel niet meer in gebruik als bibliotheek maar als woongebouw met nog steeds de karakteristieke voorgevel en de hoge isolatiewaarde. Ook school de Zwengel op Landgoed Voorburg, de brandweerkazerne en Vughtse winkelpanden werden onder zijn leiding gerealiseerd.

Kenmerkend voor Mickers was zijn bescheidenheid hetgeen niet kon tegenhouden dat hij overal in den lande opdrachten kreeg, nadat de opdrachtgevers zijn ontwerp van de Speeldoos hadden gezien. Er verschenen opdrachten voor muziekscholen in o.a. Vlissingen, Bloemendaal, Almere en Heerhugowaard.

Tot ver na het bereiken van de zeventigjarige leeftijd bleef hij actief en behield hij zijn interesse in techniek waarbij het gelukkige echtpaar al snel duidelijk maakte dat er voor hen geen plaats moest komen in een verzorgingshuis, maar dat ze thuis wilden blijven wonen en zoveel mogelijk volledig zelfstandig. Afnemende visuele waarneming bracht echter beperkingen in het leven van de architect. Het verscheiden van zijn echtgenote zorgde onlangs voor een nog grotere leemte. In Vught zal hij herinnerd worden als een bevlogen, bescheiden man die zijn stempel heeft nagelaten in verschillende gezichtsbepalende Vughtse gebouwen. Een architect met een creatieve en nauwgezette werkwijze, die de reputatie genoot binnen de beschikbare budgetten te kunnen bouwen.

Ton Wagenaars

Kijk ook bij

Lucas Duynisveld wint nationale eindronde International Junior Science Olympiad

Gymnasium Beekvliet is als school zeer actief op olympiades en dit jaar ook heel succesvol. …