Thema-avond dementie en ergotherapie in HelvoirThuis

Op dinsdagavond 18 februari houdt de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeente een avond waarin ergotherapie centraal staat. Iedereen is welkom in het HelvoirThuis, Kloosterstraat 30, 5268 AC Helvoirt, inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Toegang en koffie gratis.

Nina Hagoort, werkzaam bij 073ergotherapie én lid van de werkgroep, zal tijdens deze bijeenkomst ingaan op wat de ergotherapeut te bieden heeft: Lukt het nog om uw betekenisvolle activiteiten uit te voeren? Komt u als mantelzorger nog aan uw eigen activiteiten toe? Hoe kunt u omgaan met geheugenproblemen en wat als het aankleden niet meer lukt?

Vanzelfsprekend?
“Mijn moeder vouwt de was niet meer op en ik merk dat ik de neiging heb het over te nemen. Hier heb ik samen met de ergotherapeut iets op gevonden: als ik bij mijn moeder langs ga, zet ik de wasmand klaar en vraag ik haar de handdoeken op te vouwen, terwijl ik een boodschap ga doen en iets lekkers ga halen voor bij de koffie. Als ik terugkom, is de was gedeeltelijk opgevouwen, we maken het samen af en zo wordt de activiteit in goede sfeer afgesloten met een kop koffie. Ik merk dat het voor mijn moeder belangrijk is en een stimulans om dit te blijven doen.”

Koken, de was opvouwen, koffiezetten of aankleden. Allemaal dagelijkse handelingen die meestal heel vanzelfsprekend zijn. Wanneer iemand gaat dementeren, zijn deze dagelijkse handelingen niet altijd meer vanzelfsprekend. Rollen en routines kunnen veranderen. Taken uit handen nemen is niet altijd de oplossing.

Alledaagse handelingen
Ergotherapie richt zich op mensen die deze alledaagse handelingen steeds minder goed uitvoeren. De ergotherapeut observeert en analyseert waarom deze handelingen niet meer lukken. Het kan zijn dat dit te complex wordt, dat mensen de spullen niet meer kunnen vinden of niet meer weten hoe voorwerpen gebruikt moeten worden. Binnen de ergotherapie worden deze handelingen getraind zodat mensen tóch hun zelfstandigheid behouden. Soms door een taak aan te passen, bijvoorbeeld door middel van stappenplannen of door de omgeving aan te passen zodat er meer veiligheid of overzicht is.

Nina Hagoort geeft tijdens deze informatiebijeenkomst uitleg wat ergotherapie kan betekenen voor mensen met dementie én hun naasten. Wat kun je zelf doen om zo lang mogelijk veilig thuis te blijven wonen? U krijgt deze avond praktische tips waar u zelf mee aan de slag kunt gaan. Ook zullen op deze avond verhalen van mantelzorgers aan bod komen en hun ervaring met de ergotherapie. Ergotherapie zit in het basispakket van de zorgverzekeraar.

Werkgroep Dementievriendelijke gemeente (DVG) Haaren bestaat uit vrijwilligers en zorg en welzijnsprofessionals uit de vier kernen van de gemeente en wordt ondersteund door de gemeente. Meer informatie bij Ineke Matheeuwsen (06- 83692717) of via dvghaaren@gmail.com.

Kijk ook bij

Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught

Op zondag 1 september vindt het unieke evenement Swim & Dance to Fight Cancer plaats …