Op de achterste rij v.l.n.r. Ine Peels, Jan van de Els, gedeputeerde Henri Swinkels en op de voorgrond twee theatermakers: Maarten en Laurens

Theaterwerkplaats Novalis geopend

Afgelopen vrijdag 29 september is Theaterwerkplaats Novalis, voor mensen met een beperking, officieel geopend. Genodigden wethouder Peter Pennings en gedeputeerde Henri Swinkels tonen zich enthousiast over dit initiatief dat niet kijkt naar iemands handicap maar juist focust op zijn talenten. www.stichtingnovalis.nl

Door Maarten Kroese

Tot grote vreugde van alle betrokkenen is de belangstelling groot: directeur Ron van Rooij, bestuursleden Wim Schlooz, Ton Verhoeven en Theo Kivits, Novalis-eigenaar Jan Schuurmans, zijn dochter Erica Taks, vertegenwoordigers van ’s Heeren Loo, vrijwilligers, docenten en natuurlijk de theatermakers zelf.

Voorzitter Wim Schlooz van de overkoepelende Stichting Novalis opent de bijeenkomst. Hij legt het concept uit: “Theaterwerkzaamheden in de volle breedte, horeca-activiteiten en facilitaire voorzieningen worden hier geleverd door mensen met een beperking. Ze leren hier echt theater maken, uitvoeringen geven op maat, aan scholen, bedrijven, gemeentes. Zij worden acteur, leren zingen, bedienen het licht of geluid. Ze maken kostuums, bouwen decors, verzorgen de catering, functioneren als receptionist.”

Hij werpt tevens licht op de praktische en zakelijke aspecten. “We huren het complete gebouw van Jan Schuurmans. Een flink deel is bestemd voor de theatermakers, het andere deel verhuren wij aan bedrijven, verenigingen en stichtingen. Huurders zijn van harte welkom. Verder zijn de grotere ruimtes ook beschikbaar voor het houden van recepties, bijeenkomsten, voorstellingen, voorlichtingsavonden en noem maar op. De bedrijven en andere gasten kunnen daarbij gebruik maken van de diensten die onze medewerkers kunnen verlenen. Wij willen hen niet alleen beter zien gedijen, hun talenten ontwikkelen, maar ook een stap zien zetten in de kring van de maatschappij die wij allemaal samen vormen. Samen werken en ontmoeten. Kruisbestuiving en integratie. Niet in een besloten zorgpark, maar midden in de maatschappij. Dat maakt deze werkplaats zo bijzonder en uniek.”

Toespraak van gedeputeerde Henri Swinkels

Wethouder Peter Pennings spreekt initiatiefnemer en directeur Ron van Rooij bewonderend toe. Hij roemt diens doorzettingsvermogen en vasthoudendheid om zijn initiatief tot een succes te maken en noemt Theaterwerkplaats Novalis een ‘geweldige aanvulling voor de zorgverlening in Vught’. SP-coryfee en gedeputeerde Henri Swinkels verricht de officiële opening met het vervullen van een bescheiden rol in het kleurige spektakel van de theatermakers. Mooie woorden zijn eigenlijk niet nodig, vindt hij. Het enthousiasme en de inzet spreken voor zich.

De bijeenkomst wordt opgeluisterd door maar liefst drie verschillende orkestjes en een pianist die vrijwillig hun medewerking verlenen. Een van de theatermakers pakt een jambe en speelt heel vanzelfsprekend mee. Hiermee symboliseert hij op een treffende manier het doel van dit initiatief: acceptatie en integratie.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …